Shell moet boete betalen voor explosie Moerdijk

De explosie bij Shell Moerdijk vijf jaar geleden was de eigen schuld van het bedrijf. Dat oordeelde de rechtbank in Den Bosch maandag. Shell moet dan ook een boete betalen van 2,5 miljoen euro.

Volgens de rechter heeft Shell opzettelijk onvoldoende maatregelen genomen om zware ongevallen te voorkomen: “Van een bedrijf als Shell mag je verwachten dat het alle kennis, informatie en deskundigheid gebruikt om ongevallen te voorkomen. Daarin is Shell tekortgeschoten.”

Dat gebeurde ook bij een lek in 2015, waarbij een giftige stof vrijkwam. Een klein deel van de totale boete van 2,5 miljoen euro is opgelegd voor dit incident, twee ton minder dan het Openbaar Ministerie had geëist. Dat is omlaag gegaan omdat Shell meewerkte aan het onderzoek en maatregelen nam om ongelukken in de toekomst te voorkomen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat Shell te weinig oog had voor de risico's.

De explosie ontstond in een reactor van de chemische fabriek door een onverwachte reactie tussen stoffen. Twee mensen raakten gewond. In de fabriek waar de explosie ontstond, worden stoffen gemaakt voor onder meer verpakkingen, piepschuim en cosmetica. De explosie gebeurde bij het opwarmen na een onderhoudsstop, die opwarming ging sneller dan bedoeld. De schade liep in de miljoenen. Het lek in 2015 ontstond door een afsluiter die niet werd afgesloten.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: