nieuws

'Hulpverleners hadden dood Sarah mogelijk kunnen voorkomen'

Het Rotterdamse Meldpunt Verwarde Personen en het wijkteam hebben mogelijk inschattingsfouten gemaakt bij het beoordelen van Joël S. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van de vermoorde Sarah Papenheim bijstaat.
S. bracht eind vorig jaar zijn 21-jarige Amerikaanse huisgenote Sarah met 27 messteken om het leven in een studentenflat in Rotterdam-Kralingen. Dinsdag was een korte zitting op de Rotterdamse rechtbank.
Advocaat Diekstra: "De hulpverlening had daadkrachtiger moeten optreden, nadat er zorgen waren geuit over Joel S. Bijvoorbeeld een gekwalificeerde professional, als een psycholoog of psychiater moeten inschakelen. Of de politie moeten bellen, omdat iemand dreigde een ander van het leven te beroven. Dan had Sarah nog kunnen leven."
Op 7 december 2018 kwam er een bericht binnen bij het Meldpunt Verwarde Personen. Die is afkomstig van een ex-vriendin van Joel S. Zij verwees ook naar Sarah Papenheim die meer zou kunnen vertellen. Beiden uiten hun zorgen over Joel: hij zou wraak willen nemen op mannen die zijn contrabas hadden beschadigd. Hij was soms agressief en Sarah, die psychologie studeerde, dacht dat hij schizofreen was.

Aanspreekbaar

Het wijkteam, bestaande uit een maatschappelijk werkster en een GGZ-deskundige, gingen op 10 december op bezoek bij Joel. Zij troffen een jongeman aan die er verzorgd uitzag, goed aanspreekbaar en ook verbaasd was: hij dacht dat er zorgen waren geuit omdat hij wat minder contrabas speelde.
Het wijkteam zag geen acute problemen. De 23-jarige Joel S. maakte bepaald niet de indruk van een verwarde persoon. Diezelfde dag, 10 december, was er weer contact tussen Sarah en het wijkteam. Zij vertelde dat de situatie wel degelijk ernstig was. Dat Joel een seriemoordenaar wilde worden. Dat hij zichzelf iedere ochtend met een hamer op de rug sloeg om wakker te worden.
Het lastige voor de hulpverleners was dat zij deze details niet met Joel S. mochten delen: Sarah was bang dat hij anders wist dat de melding van haar afkomstig was. Het wijkteam plande direct een tweede bezoek aan Joel, maar op 12 december was Sarah al vermoord.

Diagnose

De gemeente Rotterdam doet onderzoek naar de rol van de hulpverlening. Leefbaar Rotterdam is nu reeds kritisch. Raadslid Tanya Hoogwerf was dinsdag speciaal naar de Rotterdamse rechtbank gekomen om de zitting bij te wonen. "De hulpverleners hebben zich in de luren laten leggen door Joel S. Bij een ernstige melding als deze had een psychiater ingeschakeld moeten worden, die een diagnose kan stellen."
Hoogwerf trekt het breder en noemt ook de moorden op de 16-jarige Humeyra en Bianca van Es. "Drie jonge vrouwen uit Rotterdam, in een maand tijd om het leven gebracht. Ze kenden allen de dader. De aanpak huiselijk geweld gaat al jaren niet goed, dat weten we. We moeten dit veel effectiever aanpakken om te voorkomen dat dit soort meisjes door de gaten van het vangnet vallen."
De zaak tegen Joel S. gaat op 11 september verder. In de tussentijd wordt hij neurologisch onderzocht, om te kijken waar zijn waandenkbeelden vandaan komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl