Bokhove belooft beterschap jeugdhulp maar wijst ook naar Den Haag

De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove belooft de meeste aanbevelingen rond jeugdhulp van de kinderombudsman over te nemen. Die schrijft dat jongeren zich niet gehoord voelen, weinig informatie krijgen en lang moeten wachten voor ze passende hulp krijgen.

Bokhove erkent de beschreven problemen in de jeugdzorg en schrijft dat het beter zou zijn als jongeren en hun ouders duidelijkheid krijgen over de wachttijden. Ook moet er hulp komen voor jongeren die tijdens het wachten in de problemen dreigen te komen.


De wethouder geeft ook aan dat de budgetten van zorgaanbieders te krap zijn door bezuinigingen vanuit het Rijk en maakt zich grote zorgen over het beschikbare geld. Er is een personeelstekort in de zorg en de mensen die in de zorg werken, staan onder druk van regels.

In gesprek

Hoewel Bokhove de problemen die de kinderombudsman aankaart ook ziet, schrijft ze op veel vlakken al samen met zorgaanbieders in gesprek te zijn over verbetering. Zo zijn er gesprekken over extra verblijfsplekken voor kinderen die niet naar huis of naar een pleeggezin kunnen en over nieuwe vormen van digitale zorg.

Het is niet de eerste keer dat de wethouder wordt aangesproken op jeugdzorg.

In haar reactie op de kinderombudsman benadrukt Bokhove haar waardering voor zorgverleners in de jeugdzorg, volgens haar wordt er veel van ze gevraagd en staan ze vaak voor moeilijke beslissingen.

Challenge

Jongeren daagden de wethouders van verschillende gemeenten in de regio uit om een nacht in een jeugdinstelling te logeren. Bokhove zegt graag op die uitnodiging in te gaan.

Ook wethouder Kirsten Jaarsma van Krimpen aan den IJssel reageert op de 'challenge' van de jongeren. "Ik was echt geraakt door hun verhalen over de problemen binnen de jeugdzorg waar kinderen en gezinnen tegenaan lopen, zoals wachtlijsten en jongeren die jarenlang geen passend onderwijs krijgen", schrijft de Krimpense wethouder in een reactie.

"Ik heb een oproep gedaan naar bestuurders, jeugdzorgaanbieders en onderwijs dat we van de systeemwereld naar de leefwereld van jongeren en hun gezinnen moeten", zegt Jaarsma.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: