Binnentuin voor dementerenden dankzij Rotterdams Gala

Op het binnenplein van woonzorglocatie De Schans in Rotterdam Delfshaven is het een treurige bedoeling. Onkruid en gras vechten om bestaansrecht, in het midden staan lukraak wat stoelen en de kas wordt gebruikt als opslagplek.

Als alles goed gaat, komt daar in augustus verandering in. Het moet namelijk een echte 'Powertuin' worden. Het benodigde geld daarvoor wordt zaterdag verzameld op het tweede Rotterdam Gala.

"Sommige bewoners gaven aan dat ze de tuin net een begraafplaats vinden, en dat alleen de kruizen nog ontbreken", vertelt bedenker Pieter Wondergem. Hij ontwierp de Powertuin, die zo wordt ingericht dat met name dementerende ouderen geprikkeld worden. 

Vlinder

Nu staat het plein nog vol met onkruid en lage beplanting, maar naar het ontwerp van Wondergem krijgt de nieuwe tuin de vorm van een vlinder, met ronde paden en veel begroeiing. Volgens Wondergem moet zijn tuin gaan verbinden. "Dat is de essentie van zo'n Powertuin. Het is een belevingstuin, van en door de wijk."

De tweede editie van Hét Rotterdam Gala wordt zaterdag 22 juni gehouden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is de gastheer en zal ook een optreden verzorgen. Vorig jaar was de opbrengst voor de Stichting Rotterdam Mooier Maken ruim 400 duizend euro. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: