nieuws

Hofpleintrein komt eraan!

De hofpleintrein wordt getakeld.
De hofpleintrein wordt getakeld. © Miesman.com
De Hofpleintrein is bijna klaar om vervoerd te worden van Duitsland naar Rotterdam. De originele zelfrijdende wagon wordt donderdagnacht via een dieplader over de weg vervoerd en komt vrijdagochtend in Rotterdam aan. Zelf rijden lukt niet meer, want de motor in de wagon is 'oud en gaar', zegt Michel Uiterwijk van de Stichting Hofpleintrein. Hij begeleidt het transport van het treinstel.
Het treinrijtuig stamt uit 1914 en heeft tot 1944 over het Hofpleinviaduct gereden. Indertijd was het een revolutionair staaltje techniek; er reden nog nauwelijks elektrische treinen. De treinwagon is door de Duitse bezetter naar Duitsland overgebracht en staat daar nog steeds.
Een groep betrokken bewoners heeft ervoor gezorgd dat het rijtuig naar Rotterdam komt. Het vervoermiddel krijgt een tijdelijk onderkomen bij de Stoom Stichting Nederland in Rotterdam. Leerlingen van het LMC Voortgezet Onderwijs gaan de wagon opknappen.
De trein krijgt in de toekomst een plek op het Hofpleinviaduct. Omwonenden hebben een enquête ontvangen waarin ze hun voorkeur op kunnen geven voor de precieze locatie. Ronald Hegmans van de Stichting Hofpleintrein: "Als het aan ons ligt, wordt hij in de bocht bij de Heer Bokelweg neergezet, maar het besluit is niet alleen aan ons, ook de gemeente en de nieuwe eigenaar Dudok beslissen erover."
Het is nog niet bekend wanneer dat definitieve besluit voor de precieze locatie wordt genomen. Hegmans verwacht dat dit pas in de loop van volgend jaar zal zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!