Jeugddetentie en tbs voor verkrachting Kralinger Esch

De rechter heeft Rotterdammer Gerson F. twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs gegeven voor een zeer gewelddadige verkrachting. Dat was in juli van het vorig jaar in de Kralingse wijk de Esch.

Het slachtoffer was een Indonesische studente. De vrouw is niet alleen verkracht maar ook gewurgd, waardoor zij bijna overleed.

Uit het vonnis: "Hij heeft in anderhalve minuut het leven van een onschuldig meisje verwoest. Hij heeft zijn angst, frustratie en boosheid op de wereld en zichzelf afgereageerd op een willekeurige voorbijgangster. Zijn intentie, 'ik wilde iemand pijn doen' is afschuwelijk."

De man is ook veroordeeld voor twee straatroven, de diefstal van een portemonnee en de aanranding van een andere vrouw. 

Kind

De verdachte was destijds 18 jaar. Justitie ziet hem als volwassene en had daarom 7 jaar cel en tbs geëist. De rechter volgt het advies van de deskundigen en vindt dat Gerson F. in veel opzichten functioneert als een kind. Hij heeft meerdere stoornissen gekregen door ernstige verwaarlozing, misbruik en mishandeling in zijn jeugd.

De rechter: "Hij is daardoor getraumatiseerd en verweeft seksualiteit met agressie. Zijn complexe problematiek maakt hem als het ware een tikkende tijdbom."

De twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs is de maximale straf die in zijn geval kon worden opgelegd. De rechter stond stil bij de te verwachten reacties op het vonnis.

"De rechtbank begrijpt dat het uit het oogpunt van vergelding voor aangeefster (het slachtoffer) en de samenleving lastig te verteren zal zijn dat de verdachte deze straf krijgt. Maar de rechtbank neemt met name de preventie als uitgangspunt. Wat aangeefster is aangedaan, mag niemand meer meemaken."

Moeilijk

De rechter wijst erop dat Gerson F. moeilijker te behandelen zal zijn, als hij eerst lange tijd naar de cel gaat, zoals justitie wil.

De rechter gaat er vanuit dat de Rotterdammer zeer lang wordt behandeld en dat hij na de maximale zes jaar naar een tbs-kliniek voor volwassenen gaat. Daar kan hij voor onbepaalde tijd worden behandeld.

Het slachtoffer heeft bewust de zittingen niet bijgewoond, omdat zij anoniem wil blijven. Via haar advocaat Nelleke Stolk laat zij weten wel geschrokken te zijn van het vonnis en liever had gezien dat het volwassenestrafrecht was toegepast. De studente krijgt een schadevergoeding van 50.000 euro. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: