nieuws

Erasmiaans Gymnasium schaft kolderdag af wegens alcoholmisbruik

© MediaTV
De traditionele kolderdag van het Erasmiaans Gymnasium wordt vanaf komend jaar afgeschaft. De laatste dag van het schooljaar was een feest voor de examenleerlingen. Bij de laatste kolderdag in april raakte een leerlinge zwaargewond. Bij het ongeluk was alcohol in het spel.
"Het ontembare gebruik van alcohol, ondanks duidelijk vooraf gemaakte afspraken en de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheid van medewerkers, zijn de belangrijkste redenen dat het draagvlak voor kolderdag binnen school geheel is verdwenen", laat de middelbare school weten.
Lees meer: Politie: scholiere Erasmiaans Gymnasium viel van rijdende auto De 19-jarige scholiere die afgelopen april gewond raakte, viel van een rijdende auto en brak daarbij haar rug. Daar is nu een pin in gezet. Naar verwachting zal de leerlinge volledig herstellen.
De bestuurder van de auto had volgens ingewijden niet gedronken. Het meisje dat van de wagen viel wel.
Tijdens de kolderdag zouden twee leerlingen ook alcoholvergiftiging hebben opgelopen.
De school zegt dat de buitenschoolse activiteiten en feesten belangrijke onderdelen zijn van de tijd op het Erasmiaans. "Om dit programma te kunnen behouden zien wij ons genoodzaakt een drastische cultuurverandering in de omgang met alcohol te forceren."
Alcohol is verboden tijdens activiteiten van de school, maar leerlingen "proberen om de feestvreugde te vergroten door alcoholische drank te nuttigen".
Dit gedrag van jongeren begint volgens de school vaste vormen aan te nemen "en onderdeel van een cultuur te worden". Om dat tegen te gaan, stopt de school met de kolderdag.
Lees meer: Erasmiaans Gymnasium: vooruitzichten gewonde scholiere zijn positief De schoolleiding benadrukt dat er meer scholen voor deze keuze staan. "Deze situatie komt op veel scholen voor, maar scholen zijn terughoudendheid om hier ruchtbaarheid aan te geven vanwege eventuele negatieve publiciteit. Wij vinden het belangrijk deze situatie nu bespreekbaar te maken en te veranderen."