Burgemeester Aboutaleb wil lachgas aan banden leggen

Lachgas mag in Rotterdam binnenkort niet meer rondom evenementen worden verkocht. Ook wordt het gebruik van het middel rondom het strand van Nesselande aan banden gelegd. Dat voornemen heeft burgemeester Aboutaleb woensdagavond tegen de Rotterdamse gemeenteraad uitgesproken.

Aboutaleb wil uiterlijk half juli met een voorstel komen om het lokale gebruik van lachgas terug te dringen. Hij heeft de minister van justitie ook gevraagd om het gas terug te zetten op de lijst van medicijnen. Als dat gebeurt, kan het spul niet meer in de openbaarheid worden verkocht.

"Dan kan worden hersteld wat is ontstaan toen het kabinet besloot om lachgas niet meer te houden op de geneesmiddelenlijst, maar vrij van verkoop te maken", zegt de burgemeester. "Als dit wordt teruggedraaid, dan is het probleem landelijk verholpen."

Nesselande

Ook wil hij gericht optreden in Nesselande, waar recent veel onrust is rond het strand. Lachgas zou daarbij ook een rol spelen. Een verbod is niet zomaar gemaakt, zegt Aboutaleb. "Ik moet kunnen aantonen dat het de openbare orde in gevaar brengt."

Terug op de lijst van geneesmiddelen?

Aboutaleb heeft ook bij Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie, het voorstel neergelegd of lachgas weer terug op de lijst van geneesmiddelen kan komen. De burgemeester acht de kans 'reëel' dat dit voorstel wordt toegepast.

"De minister, die ik namens de collega-burgemeesters spreek, was ontvankelijk voor dit argument", zegt Aboutaleb.

"Hij denkt dat het goed is om opnieuw met de collega-minister van Volksgezondheid (Hugo de Jonge, red.) te spreken over het terugzetten van lachgas op de lijst van geneesmiddelen." Zo moet de circulatie van verkrijgbare lachgas tegen worden gegaan, vindt Aboutaleb.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: