nieuws

Zwembad De Fakkel in Ridderkerk dicht na vechtpartijen

© archief
Zwembad De Fakkel in Ridderkerk is zaterdag ontruimd na vechtpartijen tussen groepen jongeren. In overleg met de politie is besloten het bad te ontruimen. De reacties van bezoekers liegen er niet om. "Opstootjes, dieven die hun gang konden gaan. Onveilige situatie voor jong en oud!"
Een vader uit Ridderkerk, die met zijn kinderen van 6 en 9 jaar op stap was, had bij het binnengaan van het zwembad al het gevoel dat het niet pluis was. "Ik vroeg aan de caissière of onze veiligheid wel gegarandeerd kon worden. Daar reageerde ze nogal lacherig op."
Eenmaal binnen zag hij grote groepen jongeren over het hek klimmen en was hij getuige van meerdere grimmige scènes. Hij besloot het zwembad daarom te verlaten voordat de politie ingreep.

Getrap tegen de wanden

Op de Facebookpagina van het zwembad stromen de reacties binnen. "Jammer dat wij als gezin niet eens normaal kunnen zwemmen door alle asociale groeperingen die elkaar uit lopen te dagen!", schrijft een teleurgestelde bezoekster. "Herrie, getrap, geklap tegen de wanden van grote groepen jongeren. Zoveel politie aanwezig!", vertelt een moeder die er zaterdag bij was.
"Meerdere bezoekers hebben het niet gezellig gehouden", zegt directrice Angela Snel. Hoeveel jongeren zich zaterdag hebben misdragen, kan ze niet zeggen. "Maar het waren er meer dan een handvol." De directrice gaat kijken hoe ze de problemen kan aanpakken. Ze zou daarover al overleg hebben gehad met de burgemeester.
Een maatregel is inmiddels al genomen. Het 'familiezwemmen' wordt nu ook in de zomermaanden ingevoerd. Dat betekent dat jongeren onder de 18 jaar niet meer welkom zijn tot 14:00 uur. Deze maatregel is alleen van kracht op zondag. Op alle andere dagen zijn jongeren nog steeds welkom.
Meerdere bezoekers proberen hun entreegeld terug te krijgen van het zwembad. Of dat gaat lukken, is niet bekend.

Wachten tot er iemand verdrinkt

Volgens een oud-medewerker van het zwembad heeft de directrice het personeel van De Fakkel verboden om met de media te praten. "Maar ik heb al hun verhalen gehoord."
Er waren zaterdag zeven medewerkers in het zwembad en zeker tweeduizend gasten, vertelt de vrouw. Van het personeel waren slechts twee man in vaste dienst, de rest was oproepkracht. "Beveiligers werden gewoon onder de voet gelopen."
Zelf zegde ze een paar jaar geleden haar baan op. Aanleiding: het zoveelste incident. Wat dat inhield, wil ze niet kwijt. “Maar er was toen zo weinig personeel dat niemand er iets tegen kon doen. Ik dacht: dit trek ik niet meer en heb ontslag genomen.”
De vrouw zegt dat in het zwembad structureel te weinig mensen werken om de zaken in goede banen te leiden. “Het is wachten tot het moment dat er iemand verdrinkt. Want het personeel is zo druk met wat er op de kant gebeurt dat dat ten koste gaat van het zicht op het water.”
Zelf ook aanwezig geweest afgelopen zaterdag? Mail uw verhaal en/of foto's of video's naar internet@rijnmond.nl