900 duizend euro voor bestrijden van lerarentekort in Rotterdam

De gemeente Rotterdam stopt extra geld in het bestrijden van het tekort aan leraren. De tekorten in het onderwijs groeien, met name in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en de kinderopvang. Dat schrijft wethouder Kasmi in een brief aan de commissie Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport.

Het tekort aan leerkrachten wordt in Rotterdam steeds groter. De schoolbesturen, maar ook de houders van kinderopvang verwachten dat ze bij het begin van het schooljaar niet alle vacatures kunnen opvullen. De grootste tekorten zijn nu bij het primair onderwijs, het speciaal onderwijs en de kinderopvang. De tekorten liggen in de lijn van eerdere prognoses.

200 vacatures

Bij het primair onderwijs bijvoorbeeld zeggen de 4 grote schoolbesturen nog op zoek te zoek naar ruim 200 mensen voor diverse vacatures. Dat is zowel parttime als fulltime. Veel leerkrachten vertrekken uit Rotterdam en gaan aan de slag in buurgemeenten.

Ook bij het voortgezet speciaal onderwijs zijn er tekorten. Daar is werk voor ruim 18 mensen. Wethouder Kasmi schrijft dat  zeker gezien de omvang van dit onderwijs dat een groot probleem is.

Bij de kinderopvang zijn veel openstaande vacatures. Er is werk voor ruim 100 mensen. De tekorten in de kinderopvang lopende onder andere op door nieuwe wet en regelgeving, toenamen van het aantal uren en ook door personeel overstapt naar het primair onderwijs.

9 ton

Vanwege de grote tekorten, die nog verder zullen oplopen,  werkt de gemeente Rotterdam nu aan nieuwe maatregelen. Zo stelt Rotterdam een subsidie beschikbaar om onderwijsassistenten op te leiden tot vakdocenten. Ook komt er 900 duizend euro voor het anders organiseren van onderwijs. Verder wordt ingezet op nieuwe vormen van onderwijs zoals leerwerkplaatsen, waarbij onderwijsassistenten al gedurende hun studie in de praktijk kunnen worden ingezet.

Rotterdam werkt sinds vorig jaar ook aan een aanpak om meer zij-instromers in het onderwijs te krijgen. Komend schooljaar starten er in het Rotterdamse onderwijs 78 zij-instromers.  

De speciale bonus van 5000 euro om docenten naar de stad te trekken is vorig jaar geschrapt, omdat er bij de schoolbesturen weinig draagvlak voor was.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Politiek010
Deel dit artikel: