NPO over Songfestival: een stad gaat hier jarenlang van profiteren

Nu de vijf bidbooks van de steden die het Eurovisiesongfestival willen organiseren binnen zijn, gaat het team dat verantwoordelijk is voor de organisatie van het evenement direct aan de slag. Er is geen tijd te verliezen, zegt uitvoerend producent Sietse Bakker. Voor het zangfestijn hebben Rotterdam, Den Bosch, Arnhem, Utrecht en Maastricht zich als kandidaat aangemeld.

"Wij gaan zo meteen hier achter bij de NPO in een zaaltje eens heel goed naar de bidbooks kijken. En als ik die zo zie denk ik dat we daar niet voor het avondeten klaar mee zijn. Dus het zal ook de komende dagen en volgende week nog tijd van ons vragen", zegt Bakker.

De lijst van eisen, die een aantal weken geleden naar de steden met interesse is gestuurd, wordt helemaal afgewerkt en vervolgens moeten er afwegingen worden gemaakt. "Is er een locatiebezoek nodig? Hebben we vragen of tekent het zich duidelijk af dat we één, twee of drie steden hebben die doorgaan in de strijd en misschien één of twee die afvallen? Maar daarvoor zullen we eerst echt naar de bidbooks moeten gaan kijken. Pas dan kunnen we er iets zinnigs over zeggen", licht Bakker toe.

Hij weet een ding al zeker: half augustus komt het hoge woord eruit. "Je wilt namelijk ook gewoon met zo'n stad aan het werk. En daar is wat dat betreft geen tijd te verliezen."

Bakker benadrukt dat een aantal punten zwaar weegt in de beoordeling. "Je produceert misschien wel de meest complexe tv-show wereldwijd", legt hij uit. "Belangrijk is dat je een locatie hebt waar je de ruimte hebt om dat te doen. En vervolgens de stad zelf: heb je de hotelkamers en kun je het logistiek aan om niet alleen de bezoekers maar ook allerlei andere mensen die het aantrekt in de binnenstad te laten logeren?"

Ook zal de stad of regio ook met geld over de brug moeten komen. "De stad zelf is de grote winnaar. Die gaat er jarenlang van profiteren", schetst Bakker. "Tienduizenden mensen gaan er geld uitgeven en de stad gaat heel veel persaandacht krijgen. Dan past het ook dat de rekening niet alleen bij de NPO komt te liggen." 
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: