nieuws

'Gevangenisstraf voor binnensluipen containerterminals'

Archieffoto
Archieffoto
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de handel in drugs harder aanpakken door het strafbaar te stellen als iemand zonder toestemming op het terrein van een containerterminal is. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief staat een pakket van maatregelen om crimineel gedrag harder aan te pakken.
Volgens de minister is het nu heel moeilijk om personen te straffen die de terreinen van de terminals, in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, binnendringen om drugs uit containers te halen. Meestal ontdoen de verdachten zich bijtijds van bewijsmateriaal.
Lees meer: Arrestaties bij ECT-containerterminal Maasvlakte
Wie zich illegaal op zo'n terrein begeeft, zou een gevangenisstraf van een jaar moeten krijgen. Wie ook nog eens een valse pas gebruikt of zich verstopt in een bedrijfswagen om het terrein op te komen zou twee jaar de cel in moeten, vindt Grapperhaus.

Vuurwerk

Ook wil de minister de kosten die de Staat maakt voor de vernietiging van onder meer in beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk op de daders kunnen verhalen. Nu is dat nog niet mogelijk.
In 2017 kostte de vernietiging van ruim 40.000 kilo in beslag genomen illegaal vuurwerk al ruim 2 miljoen euro. Met het opruimen van hennepkwekerijen was 5,8 miljoen euro gemoeid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl