Rotterdamse raad moet van Aboutaleb netter met elkaar omgaan

De hele oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad heeft tegen de voorjaarsnota gestemd. Toch worden de plannen uitgevoerd omdat de coalitie met één zetel de meerderheid had. Oppositiepartijen klaagden dat de coalitie van de VVD, PvdA, GroenLinks, D66, CDA en CU-SGP geen geld over had voor de plannen die zij indienden.

Twee dagen is er uiteindelijk vergaderd over de plannen van het stadsbestuur voor het komende jaar. De oppositie vond dat er best wel goede punten in staan, maar ook veel zaken waar ze tegen zijn.

Bijvoorbeeld 68 miljoen euro uittrekken voor de energietransisitie met geleend geld. Die miljoenen moeten terugkomen na de verkoop van Eneco, maar dat duurt nog maanden.

Op de pof

Leefbaar Rotterdam, 50Plus, de Partij voor de Dieren, SP, PVV en Nida vinden dat er teveel op de pof wordt betaald. Ook was er de wens om voorgestelde bezuinigingen terug te draaien. Bijvoorbeeld die van 17 miljoen op de buitenruimte. 

Er zijn door de oppositie veel nieuwe plannen ingediend. Een aantal haalden een meerderheid. De rest werd afgewezen. Dat zorgt voor ontevredenheid. Er is het idee dat ze niet serieus mee kunnen doen. Iets dat de coalitiepartij VVD niet herkent. Er wordt wel degelijk goed samengewerkt met elkaar. Alleen nu was er door tekorten geen extra geld voor andere plannen.

Terugblik

De Voorjaarsnota werd ook gebruikt om terug te kijken op de afgelopen maanden. Een hectische tijd. Zo waren er opnieuw problemen door vertraging bij het warmtebedrijf, stapte wethouder Visser op vanwege het lekken van vertrouwelijke documenten en was er onvrede over de vertrekpremie van de nieuwe wethouder Van Gils uit zijn tijd in Amsterdam. Urenlang werd er over vergaderd. 
De VVD vindt dat de politiek teveel met zichzelf bezig is. Stop meer tijd in zaken als woningbouw en armoede riep fractievoorzitter Vincent Karremans van de VVD. De oppositie nam hem dat niet in dank af. Juist deze zaken zijn voor de oppositie belangrijk en daar moet goed over gesproken worden. Er was het gevoel dat de coalitie hen juist niet serieus nam. 

Persoonlijke aanvallen

De debatten van de afgelopen maanden in de Rotterdamse gemeenteraad zijn soms hoog opgelopen. Over en weer waren er persoonlijke aanvallen. Ook tijdens het debat over de voorjaarsnota vielen woorden als 'hypocriet, liegen en opper-Pinokkio'.

Burgemeester Aboutaleb heeft de raad gevraagd hier mee te stoppen. Aboutaleb: "Het probleem dat ik heb met de verhoudingen in de raad zijn de persoonlijke omgangsverhoudingen. Waarom maak ik me daar zorgen over? Omdat uiteindelijk mensen die elkaar voor rotte vis uitmaken, precies een uur of twee later dezelfde mensen elkaar weer nodig hebben voor een meerderheid te organiseren voor een besluit in de gemeenteraad".  

Doordat die persoonlijke aanvallen beslissingen in de weg kunnen staan is het ook nadelig voor de stad, aldus de burgemeester. Bovendien vindt Aboutaleb dat de raad een voorbeeld moet zijn voor de inwoners van de stad. "Die Rotterdamse raad heeft dat voorbeeld niet altijd goed gegeven de afgelopen dagen".

De fracties hebben aangegeven er beter op te gaan letten.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Politiek010
Deel dit artikel: