nieuws

Rotterdammers nadert 650.000 inwoners, maar uittocht naar regio zet door

Het aantal inwoners in Rotterdam is in de eerste helft van 2019 toegenomen met bijna 2.500. Naast dat er meer mensen geboren zijn dan overleden, zijn er ook meer buitenlandse migranten bijgekomen, meldt de gemeente Rotterdam. Opvallend is daarnaast de aanhoudende uittocht naar de regio.
Het inwonersaantal van Rotterdam stond op 1 juli op 646.859. De groei van 2.468 inwoners is net iets lager dan vorig jaar, toen er meer dan 2.800 nieuwe inwoners bijkwamen.
De meeste groei in Rotterdam was in de wijk Charlois; daar nam het aantal inwoners toe met 449. Uit Prins Alexander trokken juist bijna honderd mensen meer weg dan erbij kwamen.
De meeste nieuwkomers komen uit Polen, Bulgarije, Brazilië, India en China. Traditionele migrantengroepen uit bijvoorbeeld Turkije, Marokko en Suriname dragen volgens de gemeente in veel beperktere mate bij aan de inwonerstoename.

Naar de regio

Tegenover de groei vanuit het buitenland staat een opvallend hoog aantal vertrekkende inwoners naar de regio of elders. De gemeente Rotterdam verwacht dat er voor het derde jaar op rij meer mensen uit de stad verhuizen.
In de eerste zes maanden van 2019 verlieten meer dan vijfduizend burgers Rotterdam voor de omliggende plaatsen. Daar kwamen 3.643 mensen uit de regio voor terug.