Rotterdam blijft overeind in rechtszaak Havenschandaal

De gemeente Rotterdam hoeft de voormalige Commerzbank niets te betalen naar aanleiding van het Havenschandaal. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

De Duitse bank gaf ooit met een garantie van Willem Scholten, de oud-directeur van Havenbedrijf Rotterdam, een krediet van 25 miljoen euro aan RDM Vehicles. Daarvan werd 20 miljoen gebruikt. Dat geld kreeg de bank nooit terug, zoals in totaal 170 miljoen aan krediet van meerdere partijen verdween.

De Commerzbank (tegenwoordig Commerz Nederland) stapte naar de rechter, want het handelen van Scholten zou ook de verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam zijn geweest. Het gerechtshof heeft die eis afgewezen omdat het om staatssteun gaat. Havenbedrijf Rotterdam is namelijk voor het grootste deel eigendom van de Staat.

De inmiddels overleden Scholten hielp aan het begin van deze eeuw zijn zakenvriend Joep van den Nieuwenhuijzen door veel garanties aan diens bedrijf RDM te geven. Scholten deed dat op eigen houtje en werd na het bekend worden door het havenbedrijf op een zijspoor gezet.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: