Politiehond Bumper verdwijnt van sociale media

De Rotterdamse politiehond Bumper is vanaf september niet meer te volgen op sociale media als Facebook en Instagram. "De politie heeft in al zijn wijsheid besloten om de stekker uit het project Bumper te trekken", laat trainer Stephan Verwegen, alsias "die Bolle", op Instagram weten.

De Mechelse Herder Bumper doet in het najaar examen en volgens een woordvoerder van de politie was het altijd al de bedoeling om op dat moment te stoppen.

"Als Bumper echt aan het werk gaat als politiehond krijg je te maken met zaken als de privacy van verdachten. Of met acties die niet herleidbaar mogen zijn. Dat maakt het allemaal een stuk lastiger om over hem te berichten op sociale media."

In maart sprak trainer Stephan Verwegen in het AD nog openlijk zijn twijfel uit of Bumper het examen wel met succes zou kunnen afleggen. "We moeten eerst zien of hij dat haalt", zei hij. "Niet alle honden die het examen halen, worden ook operationeel ingezet. Voor het werk worden alleen de allerbeste gekozen."

Een absolute topper bleek Bumper op dat moment niet. "Hij is niet op alle vlakken een tien." 

Mooie ambassadeurs

Bumper is al twee jaar een hit op sociale media. De hond kwam als puppie bij de Rotterdamse politie en is door Stephan Verwegen helemaal zelf opgeleid. Dat is bijzonder, want de politie koopt politiehonden meestal kant en klaar aan.

Wie Bumper op sociale media volgt, heeft hem zien groeien en veranderen. Van een guitige pup die met zijn snoet vastzit in een bak yoghurt tot een stoere reu die voortvluchtige 'criminelen' (lees: trainers in een bijtpak) staande houdt. 

Op sociale media is het steeds Bumper zélf die beschrijft wat hij meemaakt. Trainer Stephan noemt hij in zijn verhalen consequent "die Bolle". Als Bumper zijn examen haalt, zal "die Bolle" hem moeten loslaten. De Mechelse Herder wordt dan ingelijfd bij de hondenbrigade en krijgt een andere 'baas'.  

Bumperklevers

Onlangs won Bumper voor de tweede keer een prijs bij The Best Social Awards. Op Facebook heeft hij ruim 100 duizend volgers, op Instagram meer dan 43 duizend.

De zogeheten 'Bumperklevers' reageren ontzet op de anonieme toekomst van de hond. "Wat jammer, jullie zijn zulke mooie ambassadeurs voor de politie", schrijft een fan. 

"Wat vreselijk en erg. Juist op deze manier kunnen meekijken achter de schermen lijkt me zo waardevol", reageert een ander.

Weer een ander wil direct tot actie overgaan. "Kunnen we niet ergens een petitie tekenen ofzo?" 

Een politiewoordvoerder laat weten dat de examenfilmpjes van Bumper nog zullen worden gedeeld op sociale media. En dat er bovendien een persconferentie wordt georganiseerd voordat de beroemdste hond van Nederland in de anonimiteit verdwijnt. "Het wordt een afscheid in stijl."

Een nieuwe Bumper? Die is er niet, zegt ze. En dan, hardop brainstormend: "Dieren blijken heel goed om het politiewerk achter de schermen inzichtelijker te maken voor een groot publiek. Misschien moeten we nog eens zo'n project doen. Maar dan met een politiepaard. Ofzo."

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: