nieuws

Rotterdamse 'zigeunerkoning' Kobus L. overleden

De Rotterdamse 'zigeunerkoning' Kobus L.(74) is overleden. Hij werd in de jaren negentig veroordeeld voor grootschalige drugshandel. Het afgelopen jaar zat hij vast voor de moord op zijn schoonzoon.
Kobus L. was al geruime tijd ernstig ziek. Hij had longkanker, aderverkalking en hartproblemen. Het gerechtshof besloot vorige maand om zijn hechtenis op te schorten, zodat hij thuis in Rotterdam-Beverwaard kon sterven.
L. had 12 jaar cel gekregen voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. Die zaak liep nog in hoger beroep, omdat L. de moord ontkende.
De Rotterdammer was een bekend gezicht op menig woonwagenkamp in Nederland. Hij zei altijd er trots op te zijn dat hij een zigeuner was.

Desi Bouterse

Kobus L. werd in de jaren negentig tot vijftien jaar cel veroordeeld voor drugshandel. Het was een van de grootste onderzoeken die de Rotterdamse recherche ooit heeft gedraaid. De organisatie van Kobus handelde met Suriname, onder anderen met Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk.
Kobus zat jarenlang opgesloten in de zwaar bewaakte Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Justitie hield hem daar vanwege vluchtgevaar. Bezoek mocht hij alleen vanachter glas ontvangen.
De plek van de EBI lag gevoelig voor Kobus en zijn familie, omdat de gevangenis pal naast het voormalig kamp Vught ligt. Van daaruit zijn tijdens de oorlog niet alleen joden maar ook zigeuners getransporteerd naar de concentratiekampen.
De Rotterdamse recherche was in de jaren negentig, bezig met een nog groter onderzoek, waarbij Kobus L. gelinkt werd aan meerdere liquidaties. Een daarvan zou zijn geweest op zijn voormalige lijfwacht, Helio Stewart. Uiteindelijk besloot justitie hem niet te vervolgen bij gebrek aan bewijs.

Strafkorting

Lange tijd bleef het stil rond Kobus L. Hij kwam vervroegd vrij, omdat hij strafkorting kreeg voor zijn te lange verblijf in de EBI. In juli 2014 kwam hij plotseling weer in beeld, toen zijn schoonzoon John Wassink werd vermoord in zijn woonwagen in Roosendaal. Kobus L. werd aanvankelijk alleen voor wapenbezit veroordeeld. Later kwam daar de aanklacht moord bij.
De eens vermaarde en machtige zigeunerkoning kwam in juni van het vorig jaar als een broze gestalte de rechtszaal van Breda binnen. Eigenlijk was hij toen al te ziek om het proces bij te wonen, zei hij.
Tot zijn dood heeft hij de moord ontkend. Net als zijn betrokkenheid bij drugshandel. "Ik ben een zakenman", was altijd zijn verweer. "Ik handel in fietsen, kleding, ananas, lampen, zonnebanken, in alles. Schoenen ook, maar niet in drugs."

Sperziebonen

Paul Verspeek van RTV Rijnmond heeft Kobus L. meerdere malen ontmoet, in en buiten de rechtszaal. Het drugsproces tegen de Zigeunerkoning was de eerste zaak van de rechtbankverslaggever. "Dat was nog op Noordsingel", herinnert hij zich. "En het duurde twintig dagen. Kobus werd in de zaal permanent bewaakt door twee agenten."
Verspeek interviewde Kobus ook tijdens zijn verblijf in de EBI. Vanwege de microfoon werd bij hoge uitzondering de glazen barrière tussen de gedetineerde en zijn bezoek opgeheven. "Ik wilde een couleur locale schetsen van zijn milieu, maar Kobus wilde vooral praten over de liquidaties die hij niet had gepleegd. 'Ik kan aantonen dat ik er niets mee te maken heb', zei hij steeds."
Later volgde nog een ontmoeting. Toevallig. Op kamp De Kievit in de Beverwaard, waar Kobus L. in zijn eenvoudige caravan een gelijksoortige maaltijd nuttigde. "Sperziebonen en een karbonaadje."
Voor de oudere generatie rechercheurs van de Rotterdamse politie was Kobus een fenomeen, zegt Paul Verspeek. "Vraag hen wie de grootste boef is geweest die ze op de korrel hadden en ze antwoorden: dat was Kobus L. Hij was van het kaliber Klaas Bruinsma en Willem Holleeder, maar alleen niet zo bekend bij het grote publiek. Er zijn geen boeken, series en musicals over hem gemaakt. Maar als je het de rechercheurs vraagt, zullen ze zeggen: hij zat op hetzelfde niveau."