Rederijen willen meer havens om geredde vluchtelingen van boord te laten gaan

Nederlandse rederijen willen dat er meer havens komen waar ze geredde vluchtelingen uit de Middellandse Zee af kunnen zetten. Dat zegt de koepelorganisatie KNVR, gevestigd in Rotterdam.

Kapiteins zijn volgens het zeerecht verplicht om mensen in nood uit het water te halen. Maar omdat Europese landen die migranten niet toelaten, kunnen de schepen ze nergens kwijt.

Dat zorgt voor spanningen en voor gevaarlijke situaties, zegt Annet Koster van de KNVR in dagblad Trouw. “De drenkelingen zijn vaak uitgeput en onzeker over hun toekomst, en hebben al lange tijd geen eten en drinken gehad. Hierdoor kunnen aan boord van een koopvaardijschip spanningen ontstaan.”

Dat werd volgens Koster pijnlijk zichtbaar toen in maart een Turkse tanker werd gekaapt door geredde drenkelingen die bang waren dat ze werden teruggebracht naar Libië. Later enterde de Maltese marine de tanker en begeleidde die naar de eilandstaat.

De kwestie laat volgens Koster zien dat het voor de veiligheid van de bemanningsleden belangrijk is dat vluchtelingen zo snel mogelijk van boord kunnen. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: