nieuws

Anonieme aangiftes in Rotterdamse zorg

30-08-Erasmus_MC.cropresize-1.jpg
30-08-Erasmus_MC.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Medewerkers van zorginstellingen in de regio Rotterdam kunnen anoniem aangifte doen als zij worden bedreigd door klanten. Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft daarover afspraken gemaakt met alle organisaties, zoals ziekenhuizen en het maatschappelijk werk.
Het protocol komt er naar aanleiding van een proef bij Bouman Verslavingszorg, een instelling die regelmatig te maken heeft met agressieve klanten. Sjef Czyzewski, voorzitter van de Raad van Bestuur: "We zijn hier wel wat gewend. We hebben immers te maken met patiënten. Maar één keer was de maat vol: toen was er een ernstig geweldsincident waarbij verkeersborden door de ramen gingen".

'Slachtoffer en dader komen elkaar weer tegen'

De belaagde medewerker durfde niet naar de politie te stappen. "Ik snap dat wel", zegt Czyzewski. "Het kan gaan om een behandelaar die deze patiënt weer tegenkomt. Het voelt ook niet prettig als je naam en adres bij de dader bekend zijn. Na dit incident ben ik naar de hoofdofficier van justitie in Rotterdam gestapt om te kijken hoe we dit dilemma konden oplossen".
Afgesproken is dat de belaagde medewerker als getuige wordt gehoord en slechts met de voornaam in het dossier voorkomt. Het slachtoffer zelf doet geen aangifte, maar laat dat over aan de directeur van de zorginstelling. Het adres is ook dat van de organisatie en niet van de medewerker of de directeur.
Aantal aangiftes is gestegen
Czyzeswki:""De proef is geslaagd. We hebben vaker aangifte kunnen doen bij de politie. Ik ben blij dat er nu afspraken zijn gemaakt met de andere zorginstellingen in de stad. Zodat we een duidelijk streep trekken: hier en niet verder".
Minister Hirsch Ballin van justitie heeft een wetsvoorstel ingediend, dat in grote lijnen overeenkomt met het protocol in Rotterdam. In het wetsvoorstel staat dat slachtoffers en getuigen van een misdrijf eerder de mogelijkheid krijgen om anoniem te blijven. Wel moet dat altijd door een rechter worden getoetst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl