nieuws

Boete voor overtreden boerkaverbod wordt 150 euro

Mensen die na 1 augustus gezichtsbedekkende kleding dragen, zoals een boerka of een nikab, kunnen 150 euro boete krijgen. Dat staat in de vervolgingsrichtlijn van het Openbaar Ministerie (OM).
Dat meldt RTL Nieuws woensdagavond. Het verbod geldt in publieke ruimten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.
Volgens het OM is het vervangen van de boete door een taakstraf niet mogelijk omdat het om een geldboete van de eerste categorie gaat. Verder wijst het OM erop dat het boetebedrag kan oplopen als er ook andere strafbare feiten worden gepleegd, zoals overtreding van de identificatieplicht. Ook als iemand met een boerka of nikab weigert de openbare ruimte te verlaten, kan de boete hoger uitpakken.
Vorig jaar zei burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tegen RTV Rijnmond dat hij geen prioriteit aan handhaving wil geven omdat weinig moslima's in de stad gezichtsbedekkende kleding dragen.
Abouteleb: "Boerka's vormen maar een marginaal verschijnsel. En dat bepaalt de mate waarin wij handhaven. Dat is proportioneel." De politie heeft betere dingen te doen dan op vrouwen met boerka's jagen, zo liet Aboutaleb weten.
Lees meer: Aboutaleb: Boerkaverbod wel handhaven, maar zonder prioriteit

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl