nieuws

Schiedam 'niet blij' met doorgifte digitale televisie

ROTTERDAM - In Schiedam is onrust ontstaan omdat dit jaar het 'gewone' analoge televisiesignaal niet meer wordt doorgegeven door kabelmaatschappij Caiway. Dit betekent dat de inwoners alleen nog maar digitale televisie kunnen ontvangen.
Het college van b en w van Schiedam heeft Caiway daarom om opheldering gevraagd.
Verontruste reacties van bewoners
De gemeente Schiedam zegt veel verontruste reacties te hebben gehad van bewoners. Caiway heeft aangekondigd dat per 10 oktober geen analoog signaal meer wordt doorgegeven. Veel inwoners hebben in het verleden al een speciaal kastje ontvangen om het digitale televisiesignaal te ontvangen, maar mensen met meer televisies in huis moeten straks voor elke televisie een extra kastje kopen. Mensen met opname-apparatuur kunnen dan ook niet meer het televisiesignaal opnemen. Schiedam denkt niet de enige gemeente te zijn waar dit speelt.
'Caiway heeft goedkeuring'
Volgens Schiedam zegt Caiway dat de omzetting naar alleen digitaal signaal goedkeuring te hebben gekregen van de Klanten Advies Raad (KAR). Schiedam erkent die raad niet. Daarnaast is Caiway de eerste kabelaar die het analoge signaal gaat afsluiten. UPC heeft hiervoor bijvoorbeeld nog geen plannen. UPC is echter niet verkrijgbaar in Schiedam.
'Een meerderheid van de klanten wil digitale televisie'
Caiway zegt de analoge kanalen nodig te hebben om nog meer digitale zenders te kunnen doorgeven, onder meer in HD. Via één analoog kanaal zouden 10 digitale kanalen kunnen worden doorgegeven. Bovendien zou een meerderheid van de klanten juist meer kanalen willen hebben.

'Besluit wordt niet teruggedraaid'

Directeur Verbree van Caiway meldt verder dat al in 2005 is besloten dat alle televisiesignalen dit jaar digitaal doorgegeven gaan worden en zegt dat besluit ook niet meer te willen terugdraaien. Dat mensen extra moeten betalen voor extra kastjes vindt hij niet bezwaarlijk: "In het verleden konden mensen voor meerdere televisietoestellen op hun kabel aansluiten. Daar hebben we nooit iets extra's voor gerekend."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl