nieuws

Rotterdamse met baby voor Turkse rechter na maanden in cel

Istanbul Airport.
Istanbul Airport. © Erdem Sahin (ANP
In Turkije dient dinsdag de rechtszaak tegen de 31-jarige Rojda uit Rotterdam die met haar baby vast zit in een Turkse cel. Volgens de Turkse justitie heeft ze banden met de Koerdische PKK.
De vrouw wilde in april na een bezoek aan Istanbul terugvliegen naar Nederland, toen ze op de luchthaven werd aangehouden.
Correspondent Melvyn Ingleby was dinsdagochtend in de uitzending op Radio Rijnmond om over de rechtszaak te praten. "De aanklacht is lidmaatschap van een terroristische organisatie, in dit geval de PKK. De Koerdische beweging die in Turkije en Europa staat aangeschreven als een terreurbeweging."
De vrouw was van 2015 tot 2016 covoorzitter van DemNed. Als vertegenwoordiger van de Koerdische gemeenschap in 2015 en 2016 was ze betrokken bij gesprekken tussen burgemeester Aboutaleb en verschillende Turkse en Koerdische groepen in de stad. Dat gebeurde na een periode van oplopende spanningen tussen de verschillende groepen.
"Volgens de Turkse justitie is die organisatie in Rotterdam onderdeel of in ieder geval verbonden aan de PKK", aldus Ingleby.
Burgemeester Aboutaleb en minister Blok hebben eerder laten weten dat ze er alles aan doen om de Rotterdamse vrij te krijgen. Op het lidmaatschap van een terreurorganisatie staat in Turkije een jarenlange celstraf.
Lees meer: Aboutaleb: Zorgelijk dat Rotterdamse in Turkije is aangehouden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl