nieuws

Aanpak Katendrechtse jongeren heeft geholpen

ROTTERDAM - De maatregelen om jeugdoverlast op Katendrecht tegen te gaan lijken te hebben geholpen. Twee jaar geleden werd de Rotterdamse wijk geterroriseerd door een groep jongeren, maar nu is het een stuk rustiger op de Kaap.
Maatregelen
Begin 2008 werden op Katendrecht inwoners en ondernemers bedreigd en geïntimideerd door groepen jongeren uit de wijk. Een van de dieptepunten was de overval op een lokale sigarenzaak in 2008. Die overval veroorzaakte veel ophef en was voor de wijk de druppel die de emmer deed overlopen. Na een bezoek van burgemeester Opstelten werd een avondklok ingesteld voor elf jongeren op Katendrecht. Daarnaast kwam er extra cameratoezicht en werden de ouders van de raddraaiers persoonlijk aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Waar nodig werden die gezinnen begeleid en gecoacht.

Minder overlast

Inmiddels is iedereen het er over eens dat het aantal incidenten sterk is afgenomen. Het veiligheidscijfer is gestegen tot een 7,6, waar het twee jaar geleden nog een 5,7 was. Actieve bewoner Ben van Wevering ziet ook dat er iets is veranderd op De Kaap. "Ik zie mensen nu 's avonds nog wel eens een rondje lopen door de buurt, dat zou twee jaar geleden niet snel gebeuren", zegt hij tevreden.

Jongerencentrum

Jongerenwerker Richenel Plein kent de raddraaiers van twee jaar geleden. Volgens hem zijn de meesten uit Katendrecht vertrokken of ze zitten vast in gevangenis. In het jongerencentrum waar hij werkt komen jongeren tussen de 10 en 23 samen voor een spelletje of workshop. "Met behulp van deze activiteiten willen we voorkomen dat andere jongeren dezelfde problemen zullen gaan veroorzaken. We zijn er voor ze", aldus Plein.
Kijk hieronder naar een reportage vanaf Katendrecht