Code Oranje van kracht vanwege extreme hitte

Vervoermaatschappijen, hulpdiensten en andere instellingen nemen extra maatregelen tegen de extreme hitte. Donderdag kan de temperatuur in onze regio oplopen tot 38 graden. In andere delen van Nederland kan de temperatuur zelfs de 40 graden aantikken.

De NS gaat water uitdelen in treinen aan reizigers. Reizigers kunnen ook gratis water tappen bij tappunten op stations. Dit jaar moeten er tweehonderd van dergelijke tappunten zijn aangelegd in Nederland. Barendrecht heeft sinds maandag zo'n tappunt.

Bij de brandweer in de regio Rotterdam worden ploegen sneller afgelost, wordt er minder gesport en gaat er ook meer bluswater mee.
 

Hitteverlet


Vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen gaan de komende dagen langs bij werkplaatsen om te kijken of werknemers goed beschermd zijn tegen de hitte. Ze kijken bijvoorbeeld of er wel zonnebrandcrème of uv-werende kleding wordt gebruikt door mensen die buiten werken.

De vakbonden laten weten dat een algemeen hitteverlet niet haalbaar is. "Iedereen heeft namelijk te maken met andere omstandigheden", zegt de FNV-woordvoerder. Nu mogen alleen dakdekkers stoppen met werken als het 40 graden of warmer is.

Verder moeten werknemers elkaar vooral goed in de gaten houden, zegt een woordvoerder van CNV. "Neem extra pauzes of begin eerder met werken zodat je eerder kunt stoppen. Stap ook naar je baas als het te heet wordt."

Beide vakbonden hebben een app gelanceerd voor werknemers om te controleren of de situatie werkbaar blijft. "Je kunt de huidige weersituatie invullen en dan krijg je advies over wat je kunt doen", legt de woordvoerder van FNV uit.

Smog

In vrijwel heel Nederland is code Oranje van kracht vanwege de hitte. Alleen in het Waddengebied geldt code geel. Het RIVM waarschuwt voor een slechte luchtkwaliteit de komende dagen. In de hele regio Rijnmond wordt smog verwacht, vooral in de namiddag en avond. 

Smog kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: