Historische scheepslift terug in Kuipershaven Dordrecht

Het Dok van Straatman staat weer in de Kuipershaven in Dordrecht. De oude scheepslift werd maandenlang gerenoveerd in de jachtwerf Ribowa en is woensdag over het water teruggebracht naar zijn vertrouwde plek in de binnenstad.

Het dok is één van de meest gefotografeerde monumenten van de stad. De historische scheepslift werd in 1928 gebouwd door de firma Straatman. Met de lift werden schepen uit het water getild, zodat er reparaties konden worden uitgevoerd aan de scheepsschroef. Inmiddels was het dok toe aan renovatie. 

Het Rijksmonument is woensdagochtend in de jachtwerf op een ponton gehesen. Twee kleinere bootjes hebben deze duwbak vervolgens de haven uitgeduwd. Een grotere sleper bracht het ponton uiteindelijk naar de Kuipershaven.

Tientallen mensen met camera's legden het tafereel woensdag langs de kades vast. "We moeten nu nog een klein stukje hijsen, vast monteren en de komende dagen zullen er nog wat elektriciteitsaansluitingen gemaakt worden", zegt Danny Peters van De Jong Constructiewerkplaats. "Dan staat 'ie weer in volle glorie in de Dordtse binnenstad."


Op een later moment volgt nog een écht feestje om de terugkeer te vieren. "Nu zijn veel mensen op vakantie die eraan meegewerkt hebben", zegt Conny van Nes van de gemeente Dordrecht. "Op 13 september komt er nog een echt feestje." Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Ook dit jaar trekken verslaggevers zes weken weken lang door de regio tijdens de RTV Rijnmond Zomertoer. Deze week worden de Drechtsteden en Alblasserwaard uitgelicht op tv, radio, de website en social media. De verhalen en reportages van deze weken zijn hier terug te vinden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Zomertoer Dordrecht Drechtsteden
Deel dit artikel: