nieuws

Honderden varkens overleden door hitte in stal Middelharnis

Honderden varkens zijn woensdag in Middelharnis overleden door de hitte in combinatie met een falend ventilatiesysteem in hun stallen. De ontzetting over het dierenleed is groot.
Op het bedrijf worden enkele duizenden varkens gehouden. De varkenshouder merkte woensdagochtend vroeg dat de ventilatie niet werkte en dat er problemen waren. De storing was vermoedelijk halverwege de nacht opgetreden. Voor honderden varkens kwam hulp te laat.
Direct werd begonnen met de evacuatie van de nog levende varkens. Zij zijn ondergebracht in andere stallen op het terrein, vertelde locoburgemeester Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee rond 18.00 uur bij Radio Rijnmond.
Markwat had in de loop van woensdag contact met de eigenaar van het veeteeltbedrijf. "Uiteraard is dit een hele trieste constatering. Voor het bedrijf is dit natuurlijk een schok."
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de DCMR milieudienst Rijnmond doen woensdag aan het begin van de avond nog onderzoek op het terrein. Daarnaast zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeente betrokken. Markwat: "Het bedrijf voert zelf ook onderzoek uit om te zien wat er mis is gegaan. En om te zien welke reparaties nodig zijn."

Hitteplan voor dieren

Veel mensen reageren op sociale media op het drama in de varkensstal. Ook Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Zij voegde de hashtag #hitteplanVoorDieren toe aan haar reactie.