nieuws

Preventieve borstamputatie vaak onnodig bij fout gen

Het preventief laten verwijderen van beide borsten voor dragers van het gevreesde borstkankergen BRCA2 is net zo effectief als intensieve controle. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam.
Voor huidige en toekomstige patiënten is de ontdekking goed nieuws, voor vrouwen die hun borsten al preventief hebben laten verwijderen een heftige boodschap.
BRCA1 en BRCA2 zijn beide een erfelijk gen en geven een verhoogde kans op borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat bij het BRCA1 gen preventieve borstamputatie de overlevingskansen verbetert. Bij het BRCA2 gen niet.
De kans om aan het BRCA2 gen te overlijden is sowieso erg klein, zo'n twee procent. Door middel van jaarlijkse MRI-scans en röntgenfoto's blijft deze kans net zo klein als door een amputatie van beide borsten.

Borstbeparende operatie

De vrouwen hebben dus een even grote overlevingskans als zij hun borsten behouden en elk jaar op controle komen. Ook zijn de ziekenhuisbehandelingen tegenwoordig zo goed, dat vrouwen vaak alsnog geholpen kunnen worden met een borstbesparende operatie, mocht de ziekte wel optreden.
Voor het onderzoek werden tien jaar lang bijna 3000 gendraagsters onderzocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl