nieuws

In De Ooievaar moet de asbak weer van tafel

Ed van Ardennen van De Ooievaar over de uitspraak van de Hoge Raad
ROTTERDAM - Wie het rookverbod in de horeca wilde omzeilen, kon tot voor kort terecht in de kleine kroegen. De Hoge Raad heeft ook daar een stokje voor gestoken, dit tot groot ongenoegen van de eigenaar van café De Ooievaar in Delfshaven.
Volgens het hoogste rechtscollege moeten cafés die het rookverbod overtreden toch worden aangepakt; de vrijspraak voor twee rookcafés in Groningen en Breda is daarom vernietigd.
Eigenaar Ed van Ardennen van café De Ooievaar viel onder het gedoogbeleid voor eenmanszaken. Hij baalt van de uitspraak van de Hoge Raad
"Negentig procent van mijn klanten rookt en blijft weg als het verboden is. Na de absurde prijzen van de bierleveranciers, de crisis is dit de zoveelste tegenvaller. Deze uitspraak kan de definitieve doodsteek betekenen voor mijn zaak."
Hij wijst er op dat in het buitenland het rookverbod in de horeca beter geregeld is. De klant heeft daar volgens hem de keus om wel of niet naar een rokerskroeg te gaan: "In Spanje is het heel simpel" zegt hij. "Een rode sticker betekent verboden voor rokers, bij een groene sticker is de roker welkom".
Hij vervolgt: "Het idee dat na het rookverbod de niet-roker naar de kroeg zouden gaan is gewoon niet waar. Niet-rokers komen gewoon niet. Minister Klink is gewoon met een missie bezig om die wet er hoe dan ook doorheen te drukken."