nieuws

Rotterdamse havenmeester neemt na 21 jaar afscheid

ROTTERDAM -  21 jaar stond hij aan het roer van de Rotterdamse haven: havenmeester Jaap Lems.  Op 1 maart zwaait hij af en wordt opgevolgd door René de Vries. 
Als havenmeester was hij verantwoordelijk voor de veiligheid in de grootste haven van Europa en controleerde of iedereen zich wel aan de regels hield
Jaap Lems heeft altijd in de haven gewerkt. Hij volgde zijn opleiding aan de Hogere Zeevaartschool in Vlissingen. Later werkte hij zich op van bootsman naar zeeofficier. Toen het slechter ging met de Hollandse vloot, in de jaren zeventig, ging Lems aan de wal werken. Hij nam een baan aan als inspecteur en begon in zijn vrije tijd een studie rechten. Hij specialiseerde zich in handels- en transportrecht.
Hij is er trots op dat de haven veilig is en tip top georganiseerd. Ook vindt hij dat de verschillende diensten en bedrijven goed samenwerken. In andere steden en landen is dat wel eens anders.
Jammer vindt hij dat hij het niet voor elkaar heeft gekregen dat de voertaal in de binnenvaart Engels is geworden. Zeker nu veel Oost-Europeanen in de binnenvaart werken. "Hun Engels is niet om over naar huis te schrijven. Dat kan problemen opleveren voor de veiligheid."
Hij weet nog niet precies wat hij gaat doen als hij op 1 maart stopt. Eén ding weet hij zeker, hij gaat niet thuis zitten. Lems blijft betrokken bij de haven.