nieuws

Bewoner Hilledijk Rotterdam ontkent stichten van fatale brand

Een bewoner van de Hilledijk in Rotterdam ontkent de fatale brand in april van dit jaar te hebben aangestoken. Bij de brand kwam een 27-jarige man om het leven, die van de tweede verdieping naar beneden sprong.
Justitie zegt dat de verdachte de laatste was die uit de woning op de eerste etage kwam, waar kort daarna brand ontstond. Dat zou blijken uit camerabeelden.
Advocaat Tim van der Eerden van de 53-jarige verdachte vindt dat er naar alternatieve daders moet worden gekeken. Hij sluit niet uit dat het slachtoffer Robert Hendrix de brand zelf heeft gesticht. "Zijn voordeur bleek open te staan."
De advocaat wijst ook naar de eigenaar van het pand aan de Hilledijk als mogelijk schuldige. "Ik wil niet speculeren, maar vind wel dat het moet worden onderzocht."
De vader en zus van Robert Hendrix waren woensdag aanwezig bij de korte zitting in Dordrecht. Advocaat Edwin Bosch namens hen:"Dat Robert als brandstichter wordt genoemd, is voor de familie ronduit pijnlijk. Daar is geen enkele bewijs voor en het is jammer dat de advocaat dat spoor nu weer oppakt."

Rat in de val

Justitie zegt ook dat er voor die theorie geen enkel aanknopingspunt is. "Hij zou dan naar beneden zijn gegaan, sticht brand, gaat terug naar de tweede verdieping om geduldig af te wachten. Terwijl hij dus zelf als een rat in de val zit... Niets wijst daarop.”
Kort na het incident meldde de Rotterdamse recherche dat er mogelijk sprake was van illegaal gokken in de woning van de verdachte. Justitie laat nu weten dat daar geen sprake van was. Over een motief wil zij zich niet uitlaten.
Advocaat Van der Eerden noemde de inboedelverzekering als mogelijk motief in de ogen van justitie. "Maar waarom zou hij dat doen voor een paar duizend euro, terwijl hij net had gehoord dat hij een goed betaalde baan kreeg. Mijn cliënt was twee dagen terug uit Turkije. Niets in zijn gedrag wijst erop dat hij met de brand bezig was."
De advocaat vroeg de rechter om zijn cliënt vrij te laten, maar die wees dat af. "Op dit moment zijn er voldoende aanwijzingen voor uw betrokkenheid." De zaak gaat over drie maanden verder.