nieuws

Agenten gevraagd terug te komen van vakantie

Politie Rotterdam
Politie Rotterdam © Rick Huijzer
In Rotterdam en andere plekken in Nederland worden agenten op vrijwillige basis gevraagd terug te komen van vakantie. "Ze krijgen de diensten niet meer rond", zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs.
Het personeelstekort speelt zowel in regio’s als Gelderland, als in de grote steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

Overbelast

Struijs heeft nog geen cijfers, maar volgens hem ligt het aantal politiemensen dat wordt gevraagd terug te komen significant hoger dan in andere zomers. Vooralsnog worden geen mensen 'ingevlogen': de agenten die worden benaderd, vieren thuis vakantie of staan bijvoorbeeld op een Nederlandse camping.
"De mensen zeggen: we zijn al overbelast en nu worden we ook nog lastiggevallen tijdens onze vakantie." Maar sommige agenten onderbreken inderdaad hun vakantie, uit collegialiteit, zegt de NPB-voorzitter.

Noodhulp

Ook volgens politiebond ACP gebeurt het op meerdere plekken in Nederland dat aan politiemensen wordt gevraagd terug te komen, maar of dat vaker gebeurt dan normaal weet de bond niet.
Het komt ook niet overal voor, zegt een woordvoerder. "In Brabant bijvoorbeeld gebeurt dat niet, maar worden wel wijkagenten op de noodhulp ingezet. Dus die zijn nauwelijks meer in de wijk." Volgens hem is de capaciteit van de basisteams zorgelijk, en wordt dat extra duidelijk in de vakantieperiode. "Dan is er niet minder werk bij de politie."
De capaciteitsproblemen zijn ontstaan door structurele onderbezetting en overbelasting, zegt Struijs. Mensen gaan met pensioen terwijl er niet genoeg nieuwe mensen in dienst treden. Daar komt bij dat het ziekteverzuim met 7 à 8 procent relatief hoog is, geeft de NPB-voorzitter aan.

'Incidenteel'

De korpsleiding herkent zich niet helemaal in dit beeld. "Het piept en kraakt bij de politie, maar dat is ook buiten de zomers het geval", zegt een woordvoerder.
Het kan incidenteel voorkomen dat iemand de vraag krijgt om bijvoorbeeld een dag eerder weer te gaan werken. "Wat kan gebeuren is dat het rooster net rond komt, maar dat iemand zich ziek meldt. Dan kan iemand worden gebeld met de vraag iets eerder weer te beginnen. Maar dat kan ook in februari gebeuren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl