nieuws

In de tuin van Het Hof van Moerkerken

Chris Natuurlijk neemt je zaterdag om acht uur mee naar Het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland. Daar werkte Frederik van Eeden aan zijn roman Van de Koele meren des doods. Aan het einde van de negentiende eeuw bracht de schrijver en psychiater Frederik van Eeden de zomers door op Het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland. In de druivenkas in de tuin schreef hij aan zijn psychologische roman Van de koele meren des doods. Net als Van Eeden, brengt ook hoofdpersoon Hedwig uit de roman haar zomers door op de buitenplaats in Mijnsheerenland. Hoe raakte Van Eeden verzeild in dit dorp in de Hoeksche Waard? Dat vertelt Dingenus van de Vrie die er voor een verhaal in een nog te verschijnen boek over de geschiedenis van de Hoeksche Waard onderzoek naar heeft gedaan.

Pauwenveren

Hoe is het om tegenwoordig te wonen op het Hof van Moerkerken? De huidige eigenaren hebben het huis en de gebouwen op de buitenplaats grondig gerenoveerd. Van de inrijpoort en de bruggetjes tot de druivenkas en het badhuisje aan de Binnenbedijkte Maas. Chris Natuurlijk krijgt een rondleiding van de eigenaresse.

Het genot van het buiten

Cultuurhistoricus Willy Spaan vertelt in Chris Natuurlijk over de geschiedenis van Het Hof van Moerkerken en de bijzondere ligging van de buitenplaats aan de oever van de Binnenbedijkte Maas. Van oorsprong was een buitenplaats een tweede huis op het platteland dat bestond uit een herenhuis met bijgebouwen, tuin, park, bomen, sierweiden, moestuinen en ornamenten die samen een geheel vormden. In het boek over de geschiedenis van de Hoeksche Waard dat dit najaar verschijnt, staat een passage over Het Hof van Moerkerken en de kunstenaars die daar in de tweede helft van de negentiende eeuw hun zomers doorbrachten.

Van de koele meren des doods

Is die beroemde psychologische roman van Frederik van Eeden uit 1900 nog wel leesbaar anno nu? Maria Heiden die voor Radio Rijnmond jarenlang de boekenrubriek heeft verzorgd, bespreekt Van de koele meren des doods.
Luister hier de uitzending van Chris Natuurlijk van 10 augustus terug.