nieuws

Dordrecht bewaakt haar erfgoed het beste

ROTTERDAM - Dordrecht is door Kunsten '92 uitgeroepen tot beste erfgoedgemeente van ons land. Kunsten '92 is een vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed. Ze vindt dat Dordrecht zijn cultureel erfgoed zorgvuldig beheert en exploiteert.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haagse Nieuwspoort kreeg wethouder Jan Lagendijk de prijs overhandigd van Kunsten '92, een vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed. Het is voor eerst dat deze prijs wordt toegekend. Volgens de vereniging gaat Dordrecht zorgvuldig om met zijn erfgoed en weet er bovendien zowel cultureel als economisch profijt van te trekken.
Hotel Villa Augustus een goed voorbeeld
Als voorbeelden van goed erfgoedbeheer noemt Kunsten '92 onder meer de ombouw van de oude watertoren tot hotel-restaurant Villa Augustus, maar ook de verbouwing van het Energiehuis, het Dordrechts Museum en de grote Calvijn-expositie in de Grote Kerk. Wethouder Jan Lagendijk is blij met de prijs. Dat er uitgerekend nu een discuissie woedt over het 40 jaar geleden afgebroken postkantoor noemt hij zuur: "zo'n fout uit het verleden zou nu nooit meer gemaakt worden. Maar je moet niet in het verleden blijven hangen".

Lelijke nieuwbouw naast monumenten

Het Historisch Platform Dordrecht is ook blij met de prijs, maar vindt dat er op erfgoedgebied nog veel te verbeteren is. Voorzitter Elisabeth van Heiningen vraagt met name aandacht voor lelijke nieuwbouw naast monumenten: "daar is te weinig oog en aandacht voor". Kandidaat-raadslid Jens van der Vorm, van Beter Voor Dordt, wil daarom zelfs een verzetsgroep oprichten: "Ik denk dat er met mij veel mensen zijn die vinden dat nieuwbouwplannen in de historische binnenstad veel kritischer bekeken moeten worden".
De verwachting is dat het efgoedbeheer en monumentenbeleid een belangrijk gespreksthema zal zijn tijdens het Historisch Debat, dat donderdagavond met alle Dordtse lijsttrekkers wordt gehouden in de Wilhelminakerk.