nieuws

Masten van de Castor naar RDM

boot22022010.jpg
boot22022010.jpg
ROTTERDAM - Het voormalige marine- en loodsschip Castor raakt zaterdag tijdelijk zijn masten kwijt. Boerman Transport brengt die samen met de tuigage naar een loods op het vroegere RDM-terrein op Heijplaat, waar vrijwilligers met studenten van het Albeda College aan de restauratie gaan werken.
De Castor werd in 1950 gebouwd met een dubbele taak. In vredestijd was ze een loodsboot, maar in tijden van oorlog moest ze als communicatievaartuig A810 dienst doen.
Ook moest de Castor bij een dreigende atoomoorlog in staat zijn om de koninklijke familie en de regering veilig naar Zuid-Afrika te brengen. Het schip beschikte over een 7,6 cm-kanon op het voordek - in vredestijd bedoeld voor schoten vóór de boeg, in oorlogstijd om raak te schieten.

Restauratieproject

De Castor ging met pensioen in 1980, waarna ze onder meer dienst deed als missieschip voor een Amerikaans kerkgenootschap. Na 1995 raakte het schip in verval. In 2006 werd het van de sloop gered en werd een begin gemaakt met een groot en langdurig restauratieproject. Op de Kop van Zuid werkt een handvol vrijwilligers aan het opknappen van dit stukje maritiem verleden.
Onlangs heeft het herstel van de Castor een flinke impuls gekregen door een subsidie van het Cornelis Fop Smit Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dat geld zal ook het interieur van het stuurhuis worden aangepakt. Eerst zijn zaterdag de masten en tuigage aan de beurt.
De bedoeling is dat de Castor uiteindelijk weer een zeewaardig schip wordt voor 150 passagiers.