nieuws

Brand in woning met zonnepanelen in dak

In een rijtjeshuis in Bergschenhoek heeft zaterdag brand gewoed in het zonnepanelendak. De uitslaande brand werd volgens getuigen door de buren ontdekt. Daarop werd 112 gebeld.
De brandweer had moeite met het blussen van de brand in het dak. Omdat zonnepanelen overdag altijd elektriciteit blijven genereren kan de stroom niet worden uitgeschakeld. Brandweerlieden moesten daarom voorzichtiger te werk gaan bij de bluswerkzaamheden.
Bij de brand in het nieuwbouwhuis aan de Architectenlaan is niemand gewond geraakt.

In-dak systeem brandgevaarlijker

Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond komt brand in zonnepaneelsystemen die geïntegreerd zijn in daken regelmatig voor. "Bij traditionele systemen die op het dak zijn gemonteerd kan de warmte beter weg", aldus de woordvoerder.
De onderzoekers van TNO lieten een paar maanden geleden weten dat de kans op brand bij in-dak systemen twintig keer zo groot is als reguliere panelen.
"Bij in-dak systemen bevindt het paneel zich op korte afstand van materialen als dakfolies en isolatiemateriaal", stellen de onderzoekers. Stekkers hoeven dan maar iets warmer dan normaal te worden of er kan brand uitbreken.