Met een robotpak eindelijk weer kunnen lopen, ondanks dwarslaesie

Het was een klein stapje, maar tegelijkertijd ook een grote stap voor Sjaan Quirijns. De vrouw zit al negentien jaar in een rolstoel na een dwarslaesie. Dinsdag werd een speciaal nieuw exoskelet getest. En dat skelet is mede mogelijk gemaakt door de Capelse student Marsha Nieuwland (22).

Een exoskelet is een robotharnas, waardoor mensen met een dwarslaesie uit een rolstoel kunnen opstaan en weer kunnen lopen. Dat gebeurt door middel van een apparaatje, waar de robot mee bediend wordt. 

De MARCH IV van de TU Delft is bijzonder omdat het skelet ook kleine stapjes naar links en rechts kan maken. Oudere typen kunnen dat niet. Marsha legt uit dat dit komt door het heupgewricht dat ze hebben toegevoegd aan de nieuwe versie. 

Kicken  

Voor Marsha betekent het veel om mee te mogen werken aan het project. "Als je iemand die jaren lang in een rolstoel heeft gezeten voor het eerst weer ziet opstaan, dat geeft echt een kick. Daar wilde ik graag aan bijdragen."

Quirijns vindt het allemaal ontzettend speciaal. "Het is heel bijzonder om weer te staan en te lopen", vertelt ze. "Als ik mezelf terug zie op een filmpje, hoe mooi dat is. Net zoals vroeger."

Makkelijk is het lopen met zo'n skelet volgens Quirijns niet. "Ik moet bij iedere stap die ik zet goed nadenken. Me heel bewust zijn van wat ik doe. Het stukje automatisme heb ik niet meer."  

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: