Wie helpt mee om rivierkreeften te tellen?

Het is een exoot en hoort hier niet thuis, maar er zijn wel heel veel van in Nederland. De Amerikaanse rivierkreeft lijkt een plaag te worden in Nederland. Ze hebben weinig vijanden en ze vreten de sloten soms letterlijk leeg. En door hun holen veroorzaken ze ook extra bagger.

EIS (instituut van ongewervelden) in Leiden wil samen met de Nederlandse waterschappen de verspreiding van de zoetwaterkreeften in kaart te brengen en heeft daarbij de hulp van vrijwilligers nodig 

De Koninklijk Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland zoekt mensen die tussen 15 augustus en 15 oktober mee willen doen aan het onderzoek naar de verspreiding van zoetwaterkreeften.

De kreeften moeten geteld worden op van tevoren bepaalde plekken in de gemeenten Delft, Lansingerland, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam (o.a. Hoek van Holland), Schiedam, Vlaardingen en Westland.

De deelnemers lenen een fuik van de KNNV en ontvangen een ontheffing om met dit verboden vangmiddel de dieren te vangen en terug te zetten. 

De fuiken moeten op vier achtereenvolgende ochtenden gecontroleerd worden. De kreeften worden vervolgens gefotografeerd. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: