nieuws

Dode en negen drenkelingen na aanvaring op Nieuwe Maas in Rotterdam

Bij een ongeluk op de Nieuwe Maas in Rotterdam is vrijdagmiddag een vrouw om het leven gekomen. Een speedboot en een sloep klapten met hoge snelheid op elkaar. Negen drenkelingen konden worden gered. De twee schippers zijn aangehouden.
Het ongeluk gebeurde rond half vijf ter hoogte van het Noordereiland. Al snel bleek dat het goed mis was en rukten de hulpdiensten massaal uit. In totaal bleken twaalf opvarenden betrokken bij het ongeluk. Een vrouwelijke passagier was er slecht aan toe en moest worden gereanimeerd. Uiteindelijk heeft dat niet mogen baten. Negen personen zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
Aan boord van de sloep zaten elf personen, op de speedboot, een RIB-boot, zat één persoon. Een aantal mensen is door een schipper van een watertaxi en andere omliggende schepen uit het water gehaald.
De snelle boot is waarschijnlijk van een particuliere eigenaar. "Ik herken de boot niet en weet daarom zeker dat hij niet van een commercieel bedrijf is. Die ken ik allemaal wel", zegt Wouter van der Velden van Offshore Events tegen RTV Rijnmond. Volgens hem ligt het aan de motor, maar kan de RIB-boot minstens 70 km/u halen.
Door het ongeluk kwamen veel mensen naar buiten uit de huizen op het Noordereiland. Ze zagen het ongeval veelal niet gebeuren, maar kwamen op de sirenes af. Een aantal van hen had een grote klap gehoord. "Als je hier in het water ligt, houdt het op. Het is hier een kruispunt voor scheepvaart", aldus een omwonende.
Vanwege het ongeval en de reddingsactie was Nieuwe Maas ongeveer twee uur afgesloten voor scheepvaartverkeer.