Maastunnel na twee jaar weer open voor verkeer

De Maastunnel is weer open voor het verkeer. Rond 05:00 uur reed het eerste voertuig door de volledig gerenoveerde tunnel in Rotterdam.

Het ging om een historische okergele RET-bus. De 24 passagiers waren allemaal echte Maastunnelliefhebbers. Ze konden een plekje in de bus bemachtigen door mee te doen aan een quiz. 

De renovatie en restauratie van beide autobuizen begon op 3 juli 2017. Het wegdek werd vervangen en is nu, net als vroeger, geel van kleur. Veel oude wandtegels waren kapot en zijn vervangen door replica's. De werkzaamheden kostten ruim 262 miljoen euro.

Tekst gaat door onder video

De verbinding onder de Nieuwe Maas werd in 1942 officieel in gebruik genomen. De verkeerstunnel is de oudste van Nederland en een Rijksmonument.

Technici van de gemeente Rotterdam reisden naar Hamburg, Londen en New York om kennis op te doen. Ze zagen daar voorbeelden van geboorde tunnels, een dure methode die bij de aanleg bovendien veel mensenlevens kostte. Een afgezonken tunnel in de Amerikaanse staat Michigan diende uiteindelijk als voorbeeld.

De Maastunnel is de eerste afgezonken tunnel van Nederland. Losse tunneldelen, gemaakt op een bouwdok, werden over de rivier aangevoerd en stuk voor stuk afgezonken.

Vóór de aanleg van de Maastunnel was het verkeer aangewezen op veerdiensten en ophaalbruggen tussen het stadscentrum en Rotterdam-Zuid.

Nu de renovatie is voltooid, voldoet ook de techniek in de tunnel aan alle nieuwe wettelijke veiligheidseisen. De tunnelbuizen werden om beurten aangepakt, waardoor steeds één tunnelbuis beschikbaar was. Zo bleef het Erasmus Medisch Centrum in de binnenstad bereikbaar.

Nu het gemotoriseerd verkeer vanaf maandag weer in twee richtingen door de Maastunnel kan, gaan in december de fietstunnel en voetgangerstunnel op de schop.


Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Maastunnel
Deel dit artikel: