Voorne-Putten na 1945: van weilanden naar woonwijken

De aanleg van de Brielse Maasdam bij Oostvoorne betekende in de jaren vijftig veel voor de omgeving. Door de dam werd de Brielse Maas het Brielse Meer. Tot 1950 stond de Brielse Maas in verbinding met zee. Door de dam werd het een zoetwatermeer.

De landbouw profiteerde daarvan. Het zoute water zorgde ervoor dat bij droge perioden de gewassen verschrompelden. “Koeien die brak water uit sloten dronken, stierven in de weilanden”, zegt Bob Benschop van het Streekarchief Voorne-Putten. 

Maar ook de recreatie op het Brielse Meer neemt een vlucht. “Er kwamen wel eens bootjes rond Brielle in de haven, maar nadat die dam er kwam en het water echt zoet werd, explodeerde haast de recreatievaart in het gebied.”

De bouw van de dam en de recreatie op het meer komen terug in het nieuwe boek van Benschop ‘Van Weilanden naar woonwijken, Voorne Putten 1945-1975’. Het boek laat de na-oorlogse ontwikkeling van het eiland zien. 

De naoorlogse periode is echt vormend geweest voor Voorne-Putten. Wat kenmerkend is voor de regio is dat elke plaats op een andere manier de toekomst inging
Bob Benschop

Brielle greep terug op het verleden. Er werden veel oude panden gerestaureerd. “Terwijl Spijkenisse aan de andere kant van het eiland heel veel oude gebouwen af liet breken om ruimte te creëren voor de nieuwe stad die daar ging ontstaan”, vertelt Benschop. 

In Hellevoetsluis kwam de oude marinebasis gehavend uit de oorlog. “Die wisten zich met succes snel te herstellen. Op de marinewerf werden nieuwe bedrijven aangetrokken die zorgden voor werkgelegenheid en dat zorgde weer voor nieuwe bewoners.”

Aan kust gingen Rockanje en Oostvoorne zich meer richten op recreatie. “Het Kruiningers Gors bij Oostvoorne werd op poten gezet en er kwamen grote parkeerplaatsen bij Rockanje voor de vele badgasten.”

Het boek ‘Van Weilanden naar woonwijken, Voorne Putten 1945-1975’ is vanaf dinsdag verkrijgbaar.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Vergeten Verhalen
Deel dit artikel: