Terreurverdachten konden halve kilo explosieven maken

De kunstmest en chemicaliƫn die zijn gevonden bij de zes terreurverdachten uit Rotterdam, Vlaardingen en Arnhem waren voldoende om een halve kilo explosieven mee te maken. Daarmee hadden ze een grote ontploffing kunnen veroorzaken.

Dat zei de officier van justitie maandag tijdens een inleidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam. Volgens justitie is met de arrestaties in september vorig jaar een aanslag op een nog onbekend doel voorkomen. 

Op de kunstmest zijn DNA-sporen van een van de verdachten gevonden. De gevonden wapens leverden geen bruikbaar DNA-materiaal op. "Maar gelukkig hebben we de beelden nog", verwees de officier naar de opnames die zijn gemaakt in een vakantiehuisje in Weert. 

In het huisje hadden de verdachten contact met een infiltrant van de politie. Daarop is te zien hoe de zes oefenen met de wapens, waarmee ze ook hebben geprobeerd te schieten toen ze werden aangehouden.

De inhoudelijke zitting van de rechtszaak laat nog bijna een jaar op zich wachten. De zes moeten nog psychiatrisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Ze zitten daar steeds met twee tegelijk zes weken lang. Daardoor kan de rechtszaak waarschijnlijk pas in juni plaatsvinden.

Vier van de zes verdachten waren maandag bij de zogeheten pro-formazitting aanwezig. De verdachten zijn tussen de 21 en 35 jaar. Drie van hen zijn geboren in Irak en Afghanistan. De groep had zich geformeerd in Arnhem. Later verhuisden enkele terreurverdachten naar Vlaardingen en Rotterdam.


Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: