nieuws

Bezorgde booteigenaren: kapiteins snelle boten hebben belangrijke plicht

Het grote verschil in snelheid van verschillende boten op de Nieuwe Maas baart Rotterdamse booteigenaren flink zorgen. Vooral de mensen die in een snelle boot over de Nieuw Maas varen, hebben volgens hen een belangrijke plicht. Ze zien snelle boten vanuit een langzamere boot namelijk vaak niet of pas heel laat aankomen.
"Ik schrikt wel eens hoor", zegt de eigenaar van een boot in de Veerhaven. "Je kijkt tijdens het varen om en dan komt er niks aan. Een paar seconden later kijk je opnieuw om en komt er ineens een boot met hoge snelheid aanvaren. Je ziet ze niet altijd aankomen dus. Kortom: snelle boten moeten heel veel verantwoordelijkheid nemen, heel goed kijken en ruim om langzame boten heen varen."Lees meer: Dodelijk slachtoffer bootongeval Nieuwe Maas kon aanstormende RIB niet zien Het vaargedrag van sommige speedbootbestuurders valt bij verschillende mensen met een boot in de Entrepothaven niet in goede aarde. "Speedboten varen als idioten rond", zegt een van hen. Haar buurvrouw benoemt dat het water door snelle boten enorm opspat, waardoor ze volgens haar vaak zelf niet meer zien waar ze precies varen. "En hier op de Maas heb je een maximale snelheid waarmee je mag varen. Daar hebben sommige mensen lak aan."

Strengere eisen

Dat er iets moet veranderen om de veiligheid op de Nieuwe Maas te kunnen waarborgen, staat volgens veel van de booteigenaren buiten kijf. "Als er een ongeluk gebeurt, moet je altijd kijken hoe je dit kunt voorkomen. En ik denk dat onervaren mensen nooit met een snel schip in een druk gebied moeten gaan varen. Op een drukke route zouden alleen mensen met een groot vaarbewijs moeten varen met een snelle boot. Ook als het een kleine snelle boot is." Lees meer: Huidig vaarbewijs voldoet niet voor supersnelle boten