SuperCup-duel Ajax-Feyenoord onder 19 jaar op losse schroeven

Het is nog maar de vraag of de wedstrijd voor de Super Cup voor voetballers onder 19 jaar tussen Ajax en Feyenoord volgende week doorgaat. Er zijn nog volop vraagtekens rond het duel. Zo is nog niet bekend of er op 31 augustus publiek aanwezig mag zijn. Eigenlijk ziet Feyenoord een wedstrijd met publiek op de Toekomst niet zitten. Op 25 mei werd de vorige confrontatie in Amsterdam nog gestaakt na wangedrag van Ajax-hooligans.

De eindverantwoording voor de organisatie ligt, omdat het om het duel tussen de kampioen en de bekerwinnaar gaat, bij de KNVB. De voetbalbond antwoordt op vragen van RTV Rijnmond dat de wedstrijd op sportpark De Toekomst wordt gespeeld. Alleen moet er nog een besluit worden genomen of er wel of niet publiek bij de confrontatie aanwezig mag zijn.

De clubs hebben tot op heden niets van de KNVB gehoord. Ajax meldt op haar website met een regel dat de wedstrijd volgende week op De Toekomst wordt gespeeld.

In Rotterdam baart het uitblijven van berichtgeving vanuit Zeist vooral zorgen. Bij Feyenoord zijn de gebeurtenissen van juni stevig geëvalueerd. De club wil niets meer aan het toeval overlaten.

Waarschuwing

Het voorval tussen Feyenoord en PSV onder 19 jaar op Varkenoord in juni 2018 was een eerste waarschuwing. Toen ontstond een vechtpartij op het veld. Het duel werd tijdelijk gestaakt. Uitbreiding naar het publiek kon toen nog worden voorkomen.

De gebeurtenissen op 25 mei in Amsterdam waren een onplezierig vervolg. Vooraf was overlegd tussen beide clubs. Feyenoord nam enkel familieleden van de spelers mee. Ajax liet Feyenoord weten dat er ‘doelgroepsupporters’ aanwezig zouden zijn om de sfeer te verhogen. Uit niets werd toen duidelijk dat het om leden van de harde kern van de Amsterdamse aanhang zou gaan.

De Rotterdammers constateerden pas kort voor de wedstrijd dat de fanatieke Ajax-supporters op de Toekomst waren. Het duurde niet lang voordat de vlam in de pan sloeg. De Amsterdamse harde kern rende op Rotterdamse fans op de tribune af. Tot een handgemeen kwam het niet, maar onder 19-coach Dirk Kuijt (Feyenoord) riskeerde veel door zijn aanhang te beschermen.

De wedstrijd werd gestaakt. Feyenoord was heel duidelijk: de club wilde alleen zonder publiek verder spelen. Volgens de Rotterdammers was de invloed van Ajax-coach John Heitinga groot. Hij wilde niet dat de Amsterdamse hooligans – met wie hij een nauwe band zou hebben - van het complex werden gestuurd.

Het duel werd daarop gestaakt. Het vertrek van de twee Feyenoord-bussen verliep nog met problemen, omdat Amsterdamse fans probeerden de bussen binnen te dringen.

In de week die daarop volgde kwamen diverse scenario’s voorbij. Feyenoord overwoog om de wedstrijd niet meer uit te spelen. Daar werd alsnog van afgezien. Uiteindelijk werd het duel op 1 juni afgerond. Ajax won met 2-0 en werd daarmee kampioen. De KNVB legde de Amsterdamse club een boete van 2500 euro op en een voorwaardelijke straf van 7500 euro, die wordt geïncasseerd als Ajax niet met de namen van de relschoppers komt.

Indruk

De gebeurtenissen op de Toekomst hebben bij Feyenoord indruk gemaakt. De wonden van het tumultueuze duel van Ajax 2-Feyenoord 2 in 2004 werden weer opengereten. Toen vielen Amsterdamse fans na afloop (Ajax won met 3-1) onder anderen Jorge Acuna, Robin van Persie, Gérard de Nooijer en Danko Lazovic aan. Coach Mario Been werd met een mes bedreigd. 

Tot fysieke aanvallen is het op Varkenoord nog nooit gekomen. Feyenoord heeft dan ook maatregelen genomen. De wedstrijden tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax werden - voor de overstap van Jong Ajax naar de eerste divisie - al in de Kuip gespeeld. 

Dit seizoen volgen mogelijk nieuwe maatregelen. Na de gebeurtenissen in Amsterdam heeft Feyenoord z'n les geleerd. De club overweegt om de wedstrijden van onder 19 tegen Ajax voortaan ook in het stadion te spelen. Daarover valt spoedig een besluit.

Meer over dit onderwerp:
Sport Sport Feyenoord Rotterdam
Deel dit artikel: