Streefkerk treurt na dood 1500 varkens: 'Vreselijk, tragisch, verschrikkelijk'

De brand in de varkensstal in Streefkerk heeft de bewoners van het dorp hard geraakt. Een dag nadat de vuurzee aan honderden varkens het leven kostte, treuren Streefkerkers massaal na over het noodlot van de dieren, en de gevolgen van de brand voor de familie die de stal runde.

De stal met 1500 varkens werd in een uur tijd helemaal verwoest. Een bewoner hoorde aanvankelijk dat de varkens gered zouden zijn. Dat bleek niet het geval. "Later bleek het tegendeel. Onze kinderen waren helemaal van slag."

Ook een oud-brandweerman reageert geschrokken. "Voor die mensen is dit een drama. Dit gun je niemand."

"Ja, heel erg," voegt een van de andere bewoners van het dorp toe. "Dit was voor de mensen ook pech hebben, nu al die beesten dood zijn." Ook een andere dorpsbewoner zegt: "Dit is verschrikkelijk. Je denkt aan die mensen. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd."

Tragisch

De brand brak donderdag iets na 17:00 uur uit en nam razendsnel in alle hevigheid toe. Het dak was rond 18:30 uur vrijwel helemaal opgeslokt door de vlammen. Slechts elf varkens overleefden de brand.

"Het dierenleed is groot", zegt locoburgemeester Arco Bikker over de brand. "Voor de eigenaar en zijn familie die er tegen aan woont is dit een vreselijke, tragische gebeurtenis."

Vanaf vrijdag worden de resten van de stal opgeruimd en met het ruimen van de kadavers wordt extra haast gemaakt. Dit om stankklachten te voorkomen. De bluswerkzaamheden zaten er toen al op. Met het ruimen van de kadavers is haast gemaakt.

"Hoe warmer het wordt hoe vervelender het wordt voor de omgeving qua geur", zegt Jolanda Muntz van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. "Er is alles op alles gezet om snel te ontruimen."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: