Forum voor Democratie keldert in peilingen na ruzie

De electorale glans van Forum voor Democratie is afgenomen. Dat constateert opiniepeiler Maurice de Hond zondag in een peiling. "Terwijl begin augustus het gedoe rondom Henk Otten bij FVD nog vrij weinig effect leek te hebben, is dat nu wel goed te zien", stelt De Hond.

FVD zakt naar zestien zetels, een daling van vier zetels ten opzichte van de vorige peiling drie weken geleden. Ook zegt nog maar 61 procent van de mensen die bij de provinciale statenverkiezingen op FVD stemde dat ook bij Tweede Kamerverkiezingen te zullen doen. Eind maart was dat nog negentig procent. 

Henk Otten, die door FVD uit de partij werd gezet en een nieuwe partij is begonnen, scoort niet goed. Van de mensen die recent voor FVD kozen, zegt slechts een procent zeker op de partij van Otten te gaan stemmen.

Vijf procent geeft de partij "een grote kans" op zijn of haar stem. "Als dit de cijfers zouden zijn vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen dan is de kans klein dat de partij een zetel haalt", concludeert De Hond.

Provincie

In maart stond Forum voor Democratie er een stuk beter voor. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in Zuid-Holland werd de partij van Thierry Baudet in een klap de grootste. FVD mocht daardoor het initiatief nemen voor de vorming van het provinciebestuur. Maar dat mislukte. Van de pas gevormde coalitie maakt FVD geen deel uit. 


De PVV profiteert het meeste van de fricties bij FVD. De partij van Geert Wilders krijgt in de peiling dertien zetels, twee meer dan drie weken geleden. In april stond de PVV nog op acht zetels. SP, 50PLUS en D66 winnen een zetel. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek
Deel dit artikel: