nieuws

Hellevoetsluis doet mee aan experiment met legale wietteelt

Hellevoetsluis is een van de plaatsen die meedoet aan het experiment met legale wietteelt. Dat schrijven minister Grapperhaus en minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.
Nu is de teelt en levering van cannabis aan coffeeshops verboden. De verkoop wordt onder voorwaarden gedoogd. In het regeerakkoord staat, dat in zes tot tien gemeenten experimenten worden gedaan. Tijdens dat experiment zou door de staat geteelde cannabis aan coffeeshops worden geleverd.
Lees meer: Wietproef in tien gemeenten
In totaal hadden 23 gemeenten zich aangemeld om mee te doen aan de proef. Naast Hellevoetsluis waren uiteindelijk ook Groningen, Tilburg, Almere, Arnhem, Nijmegen, Zaanstad, Breda, Maastricht en Heerlen uitverkoren. Die laatste drie worden vanwege hun ligging aangemerkt als 'grensgemeenten'. De coffeeshops in die gemeenten mogen geen wiet verkopen aan buitenlanders. Zo zou moet worden voorkomen, dat drugstoerisme een vlucht neemt.
Nederland telt in totaal 567 coffeeshops. Daarvan doen er 79 mee aan de proef. Hellevoetsluis telt er slechts één. Hellevoetsluis is uitgekozen omdat het zich als enige gemeente in Zuid-Holland heeft aangemeld. De commissie die de keuze voor de deelnemende gemeenten heeft gemaakt was ook op zoek naar geografische spreiding voor de proef.

Goede zaak

De burgemeester van Hellevoetsluis, Milène Junius, noemt het een goede zaak dat de gemeente meedoet aan de proef. "We hebben ons aangemeld voor de pilot na een motie van de gemeenteraad uit november 2017. Het was natuurlijk nog niet zeker dat we daadwerkelijk mee mochten doen, maar nu vindt de commissie ons toch een interessante partij."
Volgens de burgemeester moet nu gaan blijken of de criminaliteit wordt teruggedrongen. "En of het een gunstiger effect heeft op de gezondheid van gebruikers."
De eigenaar van Barbershop in Hellevoetsluis noemt de proef een doorbraak in het telen en verkopen van cannabis. "Ik ben blij dat we in Hellevoetsluis meedoen en daarmee de mogelijkheid krijgen om het op deze manier in ieder geval vier jaar te gaan uitproberen. We gaan nu met de gemeente de handen ineenslaan om de pilot zo goed mogelijk uit te voeren."