Ouders uit Arkel maken film over gevaren internet challenges

Geert en Anita Reynders uit Arkel verloren twee jaar geleden hun zoon Tim op 16-jarige leeftijd door een internet challenge: een uitdaging op het internet die varieert van een onschuldige opdracht tot een gevaarlijke handeling. De ouders van Tim willen nu met een film jongeren wijzen op de gevaren van deze internet challenges.

De film, die vijf tot zes minuten duurt, is zelfs al in productie. "We willen de boodschap niet op een te belerende toon brengen", vertelt vader Geert. Hij wijst op groepsdruk onder jongeren. "We willen duidelijk maken dat jongeren een keuze hebben: ze kunnen ook nee zeggen."

Een jongen en een meisje zijn de hoofdpersonages. Het verhaal speelt zich af op de middelbare school. Tim komt indirect in de film voor. "Niet als personage, maar hij is wel de aanleiding die voor een discussie tussen de hoofdrolspelers zorgt", legt Geert uit.

Choking challenge

Tim kwam om het leven bij de choking challenge. Dat is een spel waarbij jongeren elkaar of zichzelf wurgen. Jongeren filmen het tafereel en plaatsen het op internet. Het gebrek aan zuurstof in de hersenen zorgen ervoor dat je in een roes raakt - maar bij Tim ging het gruwelijk mis.

Tim zou hebben geprobeerd zichzelf te wurgen met de ceintuur van zijn badjas. Hij maakte daarvan een filmpje. Tijdens de poging verstapte Tim zich. Daardoor ging hij onderuit en raakte hij buiten bewustzijn. Omdat hij de ceintuur niet meer kon weghalen, werd de challenge hem fataal.

Taboe

"We willen eigenlijk de andere kant van internet challenges laten zien", zegt moeder Anita, die met de film jongeren een spiegel wil voorhouden. "We hopen dat jongeren, die naar deze film gaan kijken, zichzelf daarin herkennen. Dat zij zich afvragen waar zij mee bezig zijn."

Geert en Anita willen graag dat de film wordt gebruikt in mentorlessen op de middelbare school. Zij hopen dat deze film een aanleiding kan zijn om met jongeren in gesprek te komen. "We willen het uit de taboesfeer krijgen. We merken dat jongeren het doen, maar er niet over praten. Misschien dat zij zich ervoor schamen", merkt Anita op.

De film over de gevaren van internet challenges is eind september af.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Arkel
Deel dit artikel: