nieuws

Eerste bomen A16 gekapt ondanks protesten

2010-bomen04.cropresize.tmp.jpg
2010-bomen04.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De kap van de 300 populieren langs de A16 in Rotterdam-Prins Alexander is zaterdag begonnen. In totaal werden er dertig bomen gekapt. Wederom werd er gedemonstreerd door politici en buurtbewoners.
Zaterdagochtend vroeg ging de zaag in de eerste boom. Toen de actievoerders rond tien uur een menselijk schild om de populieren vormden, werd er met zagen gestopt.
Volgens de actievoerders, onder wie veel leden van GroenLinks, stopten de werkzaamheden door hun protest, maar volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat was het de bedoeling om zaterdag slechts dertig bomen te kappen. Maandag wil Rijkswaterstaat opnieuw een deel van de bomen kappen. De actievoerders hebben aangegeven dat ze de bomen in de gaten houden en steeds terugkomen om de kap te voorkomen.
De populieren moeten volgens Rijkswaterstaat worden gekapt omdat takken op de weg terecht kunnen komen, maar volgens de actievoerders zijn de bomen gezond en kunnen ze nog veertig jaar mee. De werkzaamheden zullen ongeveer tien dagen in beslag nemen.
Foto's: A. Bonte