nieuws

Vakbond: celstraf bij geweld tegen agenten

De politievakbond ACP wil dat geweld tegen politieagenten strenger wordt bestraft. Een taakstraf is niet voldoende, vindt vice-voorzitter Erwin Koenen. Hij noemt het "een lachertje" dat daders er vanaf komen met wat uurtjes schoffelen.
Koenen reageert daarmee op het vele geweld, waarmee de de Rotterdamse politie te maken heeft. Vrijdag werd op de Westzeedijk in Rotterdam een agent knock-out geslagen toen hij een rumoerige trouwstoet wilde aanhouden. Een dag later brak een agent een arm toen een arrestant zich bij zijn aanhouding verzette. Twee collega's liepen schaafwonden op.
Koenen: "Het is ongelooflijk dat mensen om de minste of geringste reden geweld gebruiken tegen politieambtenaren. De ACP is van mening dat er hard moet worden opgetreden tegen dit soort personen."
In het eerste half jaar van 2019 zijn er landelijk ruim 5 duizend gevallen geregistreerd agenten het doelwit werden van geweld. Het ging daarbij om zaken variërend van bespuwen tot zware mishandeling.
Rotterdam registreerde zo'n achthonderd kwesties. "Het is een van de eenheden met de meeste incidenten", weet de vakbondsman.
De daders komen nu te makkelijk weg, vindt Koene. "Er is wel een strafverzwaring gekomen voor geweld tegen hulpverleners. Maar het is nog steeds zo dat mensen taakstraffen krijgen. Dan moeten ze een aantal uur gaan schoffelen. Dat is, ook in de ogen van veel daders, een lachertje. Het wordt bijna stoer gevonden dat mensen een taakstraf krijgen. Wij pleiten voor een vrijheidsstraf. Personen die geweld gebruiken tegen politiemensen of andere hulpverleners moeten gewoon in de cel verdwijnen."
Koenen werkte vroeger bij de politie en weet waarover hij praat. Hij kreeg zelf ooit ook twee forse trappen tegen zijn hoofd toen hij in 's Gravendeel een man in de boeien sloeg. Resultaat: een hersenschudding. "De trapper droeg gympen, dat was mijn redding. Als hij zware schoenen aan had gehad, waren mijn oogkassen waarschijnlijk verbrijzeld geweest."
Volgens Koenen zitten veel agenten thuis, omdat ze kampen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Exacte cijfers hierover heeft hij niet. Wel een verklaring: "De stapeling van geweld zorgt ervoor dat mensen het op een gegeven moment echt niet meer trekken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!