nieuws

School in Krimpen pakt luxeverzuim hard aan

ROTTERDAM - Op basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel wordt het niet geaccepteerd dat kinderen een dagje eerder op vakantie gaan. Ouders die daarom vragen krijgen nul op het request.
De voorjaarsvakantie is begonnen en om de files richting de Alpen te vermijden, willen veel ouders een dagje eerder vertrekken. De kinderen missen dan een dag school.
Op basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel wordt dit gedrag hard afgestraft. We zich schuldig maakt aan luxeverzuim, krijgt de leerplichtambtenaar op zijn dak.
De school in Krimpen geeft geen toestemming meer, want steeds meer kinderen verzuimden. Volgens de directeur begint het de spuigaten uit te lopen. “Eerst zagen we dat mensen een middagje eerder weg willen, maar na een tijdje een dag, en nu willen ouders zelf al op donderdag vertrekken.” Daarom besloot de school geen enkel verzoek meer in te willigen.
Vrijdag meldden vijftien leerlingen zich ziek. Op normale dagen, zijn dat er vijf, volgens de directeur. Er zijn ook ouders die hun kinderen zonder afmelden mee op vakantie nemen. Zo belde de directeur vanmorgen een jongen die niet was op komen dagen. Toen de directeur belde, bleek de jongen met zijn ouders in de auto te zitten, richting Oostenrijk.
De ouders zijn dit jaar verschillende malen gewaarschuwd in de nieuwsbrief. En zelfs de plaatselijke krant in Krimpen heeft aandacht aan het onderwerp besteed.
Op het schoolplein staan ouders die niet op vakantie gaan of netjes wachten tot de kinderen uit zijn. De meningen over het luxeverzuim zijn verdeeld. Sommigen vinden het geen probleem “het is maar een dagje”, anderen vinden “regels zijn regels”.
De leerplichtambtenaar in Krimpen aan den IJssel heeft vrijdagochtend van alle scholen lijsten gekregen met namen van de ziekmelders. Die krijgen dezelfde dag nog bezoek van een controleur. Ouders die zich schuldig maken aan luxeverzuim moeten na de vakantie bij de leerplichtambtenaar op gesprek komen.